Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ziedoņa muzeja birojā notiks saruna ar Valdi Rūmnieku

Ceturtdien, 11. augustā, plkst. 19 Ziedoņa muzeja birojs Rīgā jēgpilno sarunu cikla Visā visumā ietvaros aicina uz tikšanos ar rakstnieku, dramaturgu un literatūrzinātnieku Valdi Rūmnieku, kurš stāstīs par bērnu literatūru un Murjāņu radošo vidi, kas autoru iedvesmojusi sarakstīt tādas grāmatas kā Murjāņu pasakas, Murjāņu Kurmītis un viņa draugi un Pasakas par datoriem, līdakām, telefoniem, informē fonda Viegli komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Tjarve.

Noslēpumainā Gaujas apkaime un gleznainā Murjāņu vide ir centrālā darbības vieta pasaku ciklā Murjāņu pasakas, Murjāņu kurmītis un viņa draugi, no kurām jaunākais darbs ir Pasakas par datoriem, līdakām, telefoniem (2015). Šis brīnumainais Latvijas nostūris ir dažādu spilgtu tēlu – Murjāņu Kurmīša, Rūķīša Dūķīša, piecu Muru, Gaujas bebru, Briesmīgās Līdakas un citu iemītnieku – dzīvesvieta. Te norisinās ne mazums elpu aizraujošu notikumu, no kuriem jaunākajā autora grāmatā Pasakas par datoriem, līdakām, telefoniem īpaši krāšņa ir Jāņu svinēšana makšķerēšana, sēņošana, baraviku konkurss, Ziemassvētku svinēšana, dzīvību glābšana, cīņas ar zivju gārņiem, zalkšiem un bebriem. Tomēr jebkuras kolorīto murjāniešu ķibeles, ķīviņi vai pārpratumi tiek atrisinātas miermīlīgā ceļā, atgādinot, ka draudzībai un labvēlībai ir būtiska loma indivīda dzīvē.

Valdis Rūmnieks ir viens no visu laiku ievērojamākajiem pieaugušo un bērnu, pusaudžu literatūras autoriem latviešu literatūrā, literatūrzinātnieks, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs, Literatūras gada balvas 2010 speciālbalvas ieguvējs, Aleksandra Čaka balvas laureāts 2001. un 2011. gadā, bērnu literatūras eksperts. Autora daiļrade aptver vairākus desmitus prozas un dramaturģijas darbu. Viņš ir arī vairāku ievērojamu izdevumu sakārtotājs, Aleksandra Čaka biogrāfijas un daiļrades pētnieks, tostarp kopoto rakstu 1.–6. sējuma sastādītājs un Raiņa kopoto rakstu 19. sējuma sastādītājs.

Rūmnieka stāstu un pasaku materiāla poētikai piemīt mītiskais, kultūrvēsturiskais un tautas tradīciju slānis, kas darbos savijas ar noslēpumainību, indivīda subjektīvajiem pārdzīvojumiem un ētisko vērtību kategoriju nozīmi. Autors savā literārajā darbībā izmanto kultūras vēsturi, mitoloģiju un folkloru, uzrunājot kā bērnus, tā pusaudžu auditoriju.

Rūmnieks līdzīgi kā Ziedonis ne vien aizrautīgi izzinājis tautas folkloras materiālu un latviskās tradīcijas, bet arī novērtējis Murjāņu vidi kā rosinošu savai radošajai darbībai.

Nākamās sarunu cikla Visā visumā tikšanās notiks ar Ēriku Hānbergu, Aivaru Berķi un Pēteri Kļavu. Vairāk informācijas Ziedoņa muzeja mājas lapā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja