Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Politico: Latvijas ietekme ES zemāka nekā abām pārējām Baltijas valstīm

Latvijas ietekme Eiropas Savienībā (ES) ir zemāka nekā abām pārējām Baltijas valstīm, bet tā varētu palielināties, liecina žurnāla Politico sagatavotais ietekmes reitings, kurā iekļautas ES dalībvalstis un kandidātvalstis.Latvija reitingā ierindota 24.vietā, bet tai tiek prognozēta izaugsme. "Jauns premjerministrs un jauna vēstniece, bet vismaz tagad latvieši jau piedalījušies vairākos samitos," rakstījis Politico.

Lietuva atzīta par 17.ietekmīgāko valsti, jo tās "prezidente un vēstniece darbojas kā viens veselums". Politico uzteicis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites atklātību un stingrību.Igaunija topā iekļuvusi 21.vietā. Politico norāda, ka Igaunija ir digitāla lielvara un spēcīga viedokļa paudēja attiecībās ar Krieviju, tomēr iespējas panākt, ka citi pieņem tās pozīcijas, ir ierobežotas.Abu valstu ietekmes izmaiņu prognozes tiek vērtētas neitrāli atšķirībā no Latvijas pozitīvās prognozes.Par ietekmīgāko ES valsti izdevums atzinis Vāciju, kuras kanclere Angela Merkele "vada samitu telpās notiekošo". Vācijai seko Lielbritānija, Francija un Itālija.Reitingā iekļauta arī Turcija, kura iekļuvusi piektajā vietā. Politico norāda, ka tā gandrīz vienmēr tiek uzaicināta uz samitiem. "Turcija ir sasējusi ES rokas saistībā ar līgumu par bēgļu krīzi," uzsvēris izdevums.Par vismazāk ietekmīgo reitingā atzīta Albānija, kurai būs "jāizstāv gara rinda", lai pievienotos ES. Nedaudz labāks sniegums ir Maķedonijai un Melnkalnei, kas ieņem attiecīgi 32.un 31.vietu. No ES dalībvalstīm viszemākajā vietā - 30. - ir Horvātija, kas galvenokārt saistāms ar negatīvajām sekām, ko radījuši valsts centieni bloķēt sarunas ar Serbiju.Politico veidotais ietekmes reitings ir balstīts dažādu kritēriju izvērtējumā, piemēram, par valsts līdera un vēstnieka ES spēcīgumu, valdības stabilitāti, vai valstij ir skaidra darba kārtība un stratēģija, vai valsts vēlas kādu īpašu statusu vai arī ir komandas spēlētāja, vai valstij ir kāda joma, kurā tā ir īpaši spoža uz pārējo fona, vai valsts samitos ierosina jautājumus vai tikai uzklausa citu ierosinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē