Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ekonomiste: Preču eksportam jāpārziemo vēsais 2013.gads, nākamgad labvēlīgāka augsne kāpumam

Preču eksporta gada izaugsme jūnijā pakāpās līdz 1.8% (no 0.1% maijā), tomēr joprojām bija salīdzinoši zema. Tikmēr preču imports turpina ievērojami kristies salīdzinājumā ar gadu iepriekš, proti, jūnijā par teju 10%, tādējādi vedinot domāt, ka investīciju aktivitāte saglabājusies ļoti vāja.

Jūnija eksporta datus katrs uz savu pusi pavilka vienreizēji faktori. No vienas puses, negaidīti spēji pieauga graudaugu eksports, salīdzinājumā ar gadu iepriekš - teju trīskārši, tādējādi nedaudz pavelkot eksporta izaugsmi uz augšu. Tas, visticamāk, ir bijis uz pērnā gada ražas krājumu rēķina. No otras puses, eksporta pieaugumu turpināja vājināt Liepājas Metalurga dīkstāve. Ja paskatās, kas notiek ar Latvijas eksporta izaugsmi, neņemot vērā šos divus faktorus, proti, kāds ir pārējo eksportējošo nozaru sniegums, tad preču eksporta gada izaugsme jūnijā bija 3%. Tas joprojām ir palēninājums, tomēr mazliet spējāks kāpums nekā "oficiālie" 1.8%.

Kopumā šogad būs jāpierod pie ļoti zemiem izaugsmes tempiem − pēdējos trīs gadus preču eksports auga divciparu ātrumā, šogad preču eksporta izaugsme būs krietni mazāka. Tam par iemeslu ir gan stagnācija Eiropā, gan Liepājas Metalurga nedienas, gan arī pērnā gada izcilā graudu raža. Nākamgad, visticamāk, preču eksporta izaugsme kļūs spējāka, pateicoties labākai situācijai mūsu tirdzniecības partnervalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Demokrātijas trauslums TM paspārnē

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē