Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eksperti: Runas par ministru demisijām ir politiskās rotaļas

Paziņojumi par vairāku ministru, tostarp, finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) iespējamo demisiju atgādina politiskas rotaļas, taču tos visticamāk nav iespējams uzskatīt par reālu draudu valdības stabilitātei, uzskata portāla Diena.lv aptaujātie eksperti. 

Pirms vairākiem mēnešiem medijos parādījās ziņas par satiksmes ministru Aivi Roni, kā arī premjeru Valdi Dombrovski, kuri savos amatos jūtoties noguruši, tāpēc, iespējams, varētu savā dzīvē kaut ko mainīt. Trešdien portāls Pietiek.com vēstīja, ka šāda paša iemesla dēļ savu amatu varētu atstāt arī finanšu ministrs A. Vilks, kurš vēlāk izplatīja paziņojumu par savas turpmākās darbības prioritātēm.

Diena.lv iztaujātie eksperti šos paziņojumus dēvē par mediju baumām un norāda, ka tas visticamāk uz valdību nekādu iespaidu neatstās. Politologs Jānis Ikstens šādas baumas dēvē par politisku rotaļu, lai kāds pēc tam varētu skaidroties, ka viņš patiesībā nekur nedomā iet. “Es tā īsti neredzu to racionālo graudu šādām baumām, ja valdība iet neatlaidīgi, varētu teikt, ietiepīgi uz priekšu,” sacīja J. Ikstens. 

“Protams, ka ar to var mēģināt raidīt signālus kaut kādiem ārējiem spēlētājiem, kuriem šķiet, ka konkrētais ministrs ir tas, kurš var īstenot tādu vai citādu politiku, no kura tas ir atkarīgs. Vai tas tā ir, to es neņemos spriest,” pieļāva politologs. Taču ministru atkāpšanās un valdību krišanas Latvijā ir bijušas tik ierastas lietas, ka par to nav pamata satraukties. 

Līdzīgs skaidrojums ir arī sabiedrisko attiecību kompānijas “Repute” vadītājai Ivetai Antonišķei. Viņasprāt, šis gadījums ir no sērijas “viena tante teica” - teiktais izklausās labi, tāpēc par to var uzrakstīt ziņu. I. Antonišķe norāda, ka nogurums ir dabiska parādība un jebkurš cilvēks nogurst - it īpaši, ja viņam ir tik intensīvs darbs kā finanšu ministram vai premjeram.

“Vai pirms šādas informācijas publicēšanas kāds vispār pajautāja Vilkam, vai viņam ir šie demisijas plāni? Tas no žurnālistikas viedokļa būtu tikai normāli, ja cilvēks par kuru informācija tiek publiskota, to apstiprina vai noliedz,” uzsvēra I. Antonišķe. Pretējā gadījumā sabiedrībā var rasties neizpratne par konkrētā ministra rīcību, jo medijiem taču ir ierasts uzticēties. Pietiek.com žurnālists Lato Lapsa gan stāsta, ka ministrs divu dienu laikā tā arī nav spējis atbildēt uz jautājumu par iespējamiem demisijas plāniem – tas, viņaprāt, ir labs rādītājs. “Skaidrs, ka dūmu bez uguns tādā gadījumā nav,” sacīja L. Lapsa.

Tāpat viņš norāda, ka A. Vilks savā trešdienas paziņojumā nav pateicis neko tādu, kas būtu pretrunā ar Pietiek.com publicēto. “Izlasiet šo Vilka kunga paziņojumu, kur nebija neviena vārda par to, ka tas tā nebūtu. Vilka kungs stāsta par labajiem darbiem, ko viņš vēl grib paspēt izdarīt,” sacīja L. Lapsa. 

Par izgudrojumiem ziņu par A. Vilka iespējamo demisiju dēvē arī finanšu ministra partijas biedri. Gunda Reire portālam Diena.lv, paužot Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas viedokli, sacīja, ka tie ir izgudrojumi un neatbilst patiesībai, tāpēc plašākās diskusijās Saeimas priekšsēdētāja neielaidīsies. Arī Saeimas Vienotības frakcijas deputāte Ilma Čepāne no A. Vilka neko par demisijas plāniem neko iepriekš neesot dzirdējusi. 

“Es domāju, ka tās lielākajā mērā ir muļķības. Manuprāt, šādas ziņas tādā veidā mēģina sašūpot valdību, Es neko citu nevaru pateikt, jo man nav informācijas par to, ka Vilka kungs būtu mēģinājis teikt, ka ies prom,” sacīja I. Čepāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē