Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dārgie ārsti

Pagājušajā gadā Latvijas pacienti par zālēm pārmaksājuši deviņus miljonus latu. Ko nozīmē pārmaksājuši? Aptiekās parasti ir pieejami vairāki faktiski analogi medikamenti, kuru cena atšķirībā no ražotāja firmas ievērojami atšķiras. Deviņi miljoni latu ir summa, ko 2010. gadā piemaksāja Latvijas pacienti, izvēloties nevis pašus lētākos, bet dārgākus analogus medikamentus. Satraucoša ir tendence. Pacientu pārmaksātā summa ir par pusotru miljonu latu lielāka nekā 2009. gadā, bet par trim miljoniem lielāka nekā 2008. gadā. Protams, Latvijas pacienti šajos gados nav kļuvuši turīgāki.

Lielākoties cilvēki ir iegādājušies dārgākas zāles, nezinot, ka ir analogas lētākas zāles. Cilvēki lielākoties ir uzticējušies ārsta izrakstītajai receptei. Savukārt ārsti gan ir labi zinājuši, ka tirgū ir lētākas analogas zāles. Ārsti nereti izraksta dārgākas zāles, jo tiem ir izveidojusies sadarbība ar noteiktām zāļu firmām, kuru medikamentiem viņi dod priekšroku.

Visas zāles nav vienādas, pat ja to ķīmiskais sastāvs ir vienāds. Tāpat kā ir kvalitatīvākas un mazāk kvalitatīvas automarkas, kvalitatīvāks un mazāk kvalitatīvs apģērbs, tāpat atkarībā no firmas un ražotājvalsts atšķiras zāļu kvalitāte. Šāds uzskats ir izplatīts ārstu vidū, un, iespējams, tam ir pamats. Tomēr ir nepieļaujami neinformēt pacientu, ka ir arī lētāki zāļu analogi. Savukārt pacientam nevajag aizmirst pajautāt, vai medikaments, ko izraksta ārsts, ir vienīgais un lētākais analogs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas