Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Negausīgos kreditētājus varētu iegrožot, «ieslēdzot» likumu par augļošanu

Ātro aizdevumu sniedzēji saviem izsniegtajiem kredītiem piemēro likmes, kas dažkārt pārsniedz pat tūkstoš procentu gadā. Viens no veidiem, kā šādu negausīgu procentu likmju piemērošanu iegrožot, varētu tikt izmantots krimināllikums par augļošanu, raksta Latvijas Avīze. Vien šobrīd neviens pat nespēj atcerēties, ka šī likuma norma jelkad būtu kādam piemērota.

Laikraksts, raksta, ka procentu likmi «ātrie» kreditētāji vispār nepiemin, kaut gan to pieprasa valdības noteikumi. Tā vietā uzrāda «komisijas maksu», «maksājumu mēnesī», «izsniegšanas maksu» u. tml. Piemēram, uz vienu mēnesi aizņemoties 100 latu, «komisijā» būs jāmaksā 9, 10, 26 vai pat 30 lati. Aizņemoties 10 latus uz desmit dienām, jāatdod 12 latu.

Jau naudas izteiksmē summas, salīdzinot ar banku patēriņa kredītiem, varētu šķist iespaidīgas. Vēl draudīgākus apveidus tās iegūst, izteiktas ar gada procentu likmēm – tās sniedzas pat vairākos desmitos tūkstošu procentu. Piemēram, ņemot 100 latu kredītu uz vienu mēnesi, iznāk, ka jāmaksā 218% gadā (SMS Credit), 721,70% gadā (Credit 24), 842,69% gadā (OpenCredit), 1564% gadā (Icredit.lv). Pie mazākām summām uz īsāku termiņu kredīta cena pieaug vēl ievērojamāk. Piemēram, no Top credit aizņemoties 40 latus uz divām nedēļām, likme iznāk 11 497% gadā, bet desmit latiem likme sniedzas daudzos desmitos tūkstošu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzskata, ka procentu likmes nebanku kreditētājiem «mēdz būt nesamērīgi augstas», tomēr FKTK nav tiesību tās kontrolēt, atzīst FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece. Šis jautājums atbilstot patērētāju tiesību aizsardzības centra kompetencei. Taču arī PTAC likmes nevērtē, apliecina Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Ilze Žunde. PTAC uzdevums ir vērtēt līguma nosacījumus, tajā skaitā soda sankcijas un aprēķina metodiku, reklāmas u. c., bet procentu likme būtu jāregulē pašam tirgum un konkurencei.

Igaunijas premjers Andruss Ansips, diskutējot par nebanku kreditētāju iegrožošanu, aizdošanu pat uz 60 – 70% gadā nodēvējis par «nepārprotamu augļošanu». Latvijā krimināllikuma 201. pants noteic, ka «par dažādu veidu aizdevumiem, kuri izdarīti, apzināti izmantojot aizdevuma ņēmēja smago materiālo stāvokli, un kuru nosacījumi ir viņam pārmērīgi apgrūtinoši (augļošana), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām». Tiesa, ne policijā, ne prokuratūrā neatceras, ka šis pants jelkad būtu ticis izmantots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses