Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Latvijā Fintech joma joprojām ir attīstības sākuma stadijā

Latvijā finanšu tehnoloģiju jeb Fintech joma joprojām ir attīstības sākuma stadijā, liecina Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) īstenotais pētījums.

Pētījumā atklāts, ka 2018.gadā Latvijas Fintech uzņēmumu kopējais apgrozījums pārsniedza 450 miljonus eiro, viena uzņēmuma apgrozījumam svārstoties no 6400 līdz 120 miljoniem eiro. Neraugoties uz straujo nozares izaugsmi, Latvijas Fintech uzņēmumi joprojām ir salīdzinoši nelieli - vairāk nekā pusē uzņēmumu ir mazāk nekā 20 darbinieki, bet vidēji tajos strādā 32 darbinieki.

Pētījumā secināts, ka lielākā daļa Latvijas Fintech uzņēmumu ir dibināti kā finanšu un informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi (atbilstoši 41% un 16%). Populārākie šo uzņēmumu darbības veidi ir starpniecība kreditēšanā, IT pakalpojumu sniegšana un kredītbiroju funkcijas. Vienlaikus valstī reģistrēti un darbojas arī Fintech uzņēmumi, kuru pamatdarbība ir biznesa pakalpojumu sniegšana, banku darbība, kā arī apdrošināšana un finanšu pakalpojumi.

Kā noskaidrots pētījumā, Latvijas Fintech uzņēmumi ir salīdzinoši jauni, un vairāk nekā 70% uzņēmumu ir dibināti 2010.gadā vai vēlāk. Pēc pētījumu kompānijas Orbis datiem, lielākā daļa Latvijas Fintech uzņēmumu ir dibināti kā daļa no lielākas korporatīvās grupas (nacionālas vai starptautiskas) un tikai apmēram 15% uzņēmumu ir dibināti kā neatkarīgi uzņēmumi. Puse no Latvijas Fintech uzņēmumiem ir dibināta ar nacionālo kapitālu. Savukārt pusei uzņēmumu ir ārvalstu kapitāls, kas pārstāv tādas valstis kā Azerbaidžāna, Kipra, Igaunija, Lietuva, Malaizija, Moldova, Nīderlande, Krievija un Šveice.

LU BVEF profesores Inna Romānova un Ramona Rupeika-Apoga norāda, ka Latvijas Fintech uzņēmumi joprojām ir salīdzinoši mazi un atrodas attīstības stadijā, bet tajā pašā laikā tie ir strauji augoši un ar lielu potenciālu kļūt ļoti ienesīgi, turklāt jau tagad veicina valsts ekonomikas izaugsmi. Nākotnē Fintech uzņēmumi varētu kļūt par vērtīgu komercbanku sadarbības partneri un veicināt finanšu sistēmas attīstību Latvijā, uzskata pētījuma autores.

LU BVEF pētījums 2019. un 2020.gadā īstenots sadarbībā ar kolēģiem no Igaunijas, Lietuvas un Polijas ar mērķi izpētīt Fintech uzņēmumu attīstību Baltijas valstīs un Polijā. Pētījumā analizēti 56 Fintech uzņēmumi, balstoties uz informāciju, kas ir iegūta no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas un Crunchbase datubāzēm. Šajā pētījumā tika iekļauti tikai tie uzņēmumi, kas ir reģistrēti Latvijā, sniedz ar finansēm saistītus pakalpojumus un kuru uzņēmējdarbības modelī ir saskatāms inovatīvs informācijas tehnoloģiju komponents.

Pētījumā tika veikta arī Latvijas Fintech uzņēmumu aptauja (2019.gada vasarā) ar mērķi izpētīt svarīgākus Fintech uzņēmumu biznesa aspektus. Aptaujā  iekļauti jautājumi, kas skar deviņus uzņēmējdarbības aspektus: galvenie darbības virzieni, sadarbības partneri, pamatresursi, pievienotās vērtības veidošana, attiecības ar klientiem, pārdošanas kanāli, klientu segmenti, ieņēmumu plūsma un izmaksu struktūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses