Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Maina galamērķi, bet tomēr ceļo

Lai gan vairāku Eiropas valstu viesnīcu industrija, kā arī dažādas aviokompānijas šovasar piedzīvo rezervāciju skaita samazināšanos, kas tiek skaidrots gan ar pēdējā laikā notikušo terora aktu izraisīto baiļu izjūtu, gan arī ar baiļu likumsakarīgi radīto, pastiprināto piesardzību, tomēr ceļošanas intensitāte ne Eiropā, ne kopumā pasaulē neapsīkst. 

Pašlaik gandrīz visā Eiropā vērojams straujš aviobiļešu un viesnīcu rezervējumu skaita kritums, vēsta Wall Street Journal (WSJ). Pēc laikraksta pārstāvju domām, galvenais šādas situācijas cēlonis, protams, ir terora akti Francijā un Beļģijā un nemierīgie apstākļi Vācijā, tomēr ne mazāk svarīga ir arī kopējā ekonomiskā situācija Eiropā.  

Ekonomiskie rādītāji faktiski stagnē, tāpēc aizvien lielākam skaitam eiropiešu kļūst aizvien grūtāk atlicināt finanšu līdzekļus ceļojumiem. Tāpat gandrīz 9% lielais britu sterliņu mārciņas kursa kritums pēc 23. jūnijā notikušā balsojuma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) ievērojami sadārdzinājis ceļojumu izmaksas šīs valsts iedzīvotājiem, kas ES ir otrajā vietā (aiz Vācijas iedzīvotājiem) citu valstu apmeklēšanā.

Šo iemeslu dēļ nav pārsteigums, ka virknes ar ceļojumu nozari saistītu uzņēmumu akcijas piedzīvojušas būtisku vērtības kritumu. Tā britu tūrisma operatora Thomas Cook Group akciju vērtība jūlijā, salīdzinot ar šā gada sākumu, nokritās par 52%, bet lidsabiedrībām Ryanair un British Airways akciju vērtība – attiecīgi par 23% un 34%. Savukārt Vācijas lidsabiedrība Lufthansa izplatīja paziņojumu, ka uzņēmuma ienākumi šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies par 8–9%. 

Cita pazīme, kas liecina par avionozares un kopumā ceļojumu nozares problēmām, ir iepriekšējo rezervējumu viesnīcās (un attiecīgi arī viesnīcu piepildījuma) samazināšanās ierastās tūrisma sezonas (no maija beigām, jūnija sākuma līdz pat augusta beigām) laikā.  

Vienas no pasaulē vadošajām tūrisma industrijas analītiskajām kompānijām ForwardKeys aplēses liecina, ka jau tūrisma sezonas sākumā (31. maijā) Eiropā kopumā viesnīcu rezervējumu no ārvalstīm skaits bija par 2,1% mazāks nekā atbilstošajā laikā 2015. gadā, turklāt pasaulē Eiropa bija vienīgais no globālajiem reģioniem ar kritumu šajā ziņā. No Eiropas tūrisma nozares lielā piecnieka valstīm (Francija, Spānija, Itālija, Vācija, Lielbritānija) kāpumu (4%) bija piedzīvojusi tikai Spānija, kamēr citviet rezervējumu skaits bija samazinājies. Francijā, pat neraugoties uz jūnijā un jūlijā šajā valstī aizvadīto Eiropas čempionāta futbolā finālturnīru, kritums bija 11%. Domājams, ka pēdējie notikumi daudziem likuši mainīt savus ceļojumu plānus, tāpēc kopējais kritums minētajās lielā piecnieka valstīs ir vēl jūtamāks – kā norāda WSJ, Francijā tie varētu būt ap 25%. 

Viesnīcu rezervējumu skaita kritumu publikācijā par tūrisma nozares problēmām Francijā piemin arī laikraksts The New York Times (NYT), norādot, ka tūristi no ASV un Japānas, kuri tradicionāli iecienījuši Franciju, aktīvi atceļ ceļojumus ne tikai uz Parīzi, bet arī uz attālākajām valsts vietām, piemēram, uz Normandijas piekrasti. No braucieniem uz Rietumeiropas valstīm atsakās arī Ķīnas ceļotāji, kas savukārt rada zaudējumus tiem luksusa preču tirgotājiem, kuru galvenie klienti ir ārzemnieki, piemēram, zīmoliem Hermès, Louis Vuitton un Prada

Pēc neoficiālām ziņām gan var secināt, ka ceļotāji no ASV un Āzijas tomēr ceļojumos uz Eiropu dodas, vienīgi mainot galamērķi, un Francijas vietā izvēlas par daudz mierīgāku reģionu uzskatīto Ziemeļeiropu. Tā rezultātā Ziemeļvalstis piedzīvo ASV un Āzijas viesu, kā arī dažādu citu Eiropas valstu ceļotāju pieplūdumu. Jāpiebilst, jau tagad oficiālā statistika rāda, ka, piemēram, Islandē viesnīcu starptautisko rezervējumu skaits šovasar pieaudzis par 45%, bet Somijā – par 15%. 

Visu Anda Sedlenieka rakstu lasiet ceturtdienas, 4. augusta laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena