Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nū-u-u, vecīt, tā taču nevar!

Vasaras brīvdienas ir labākais laiks, lai dotos izbraucienā pa gleznainajām Vidzemes upēm

Ko, tu nekad neesi laivojis Vidzemē? Nū-u-u, vecīt, tā taču nevar! – projekta Riverways asprātīgajā reklāmas rullītī saka hipsterīga izskata jauneklis, braucot pa lauku ceļu ar veco labo mikroautobusu RAF. "Tas ir kruta, tas ir jāizbauda"» viņš aicina pieredzēt vietējo upju solītos piedzīvojumus. Šī divu valstu sadarbības projekta mērķis ir uzlabot apstākļus ilgtspējīga ūdenstūrisma attīstībai Latvijā un Igaunijā (vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.vidzeme.lv).

Upju meinstrīms

Daudzi domā, ka eksistē tikai Gauja vai Salaca, – galvenās straumes atklāj Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte Ilze Liepa. Populāra kļūst Brasla, līkumotā un krācītēm bagātā upe Gaujas Nacionālā parka klinšaino krastu pakājē. "Noteikti jāapskata Vējiņu pazemes ezeri un alas," lasāms Riverways izdotajā brošūrā. Pa tiltu šķērsojam Briedi, kura laivotājus ieved teiksmainajā Burtnieku ezerā. "Kolekcionāriem," šo upi raksturo Ilze Liepa, kad esam ceļā uz Mazsalacu.

Rīgas ielas sākumā atrodas Mazsalacas novada muzejs, kurā eksponētas kokgriezēja Valtera Hirtes skulptūriņas. "Visiem ļoti patīk Ausma Kantāne," muzeja direktore Vija Rozenberga norāda uz figūriņu, kurai ap galvu apsiets lakats. No gleznotāja Jāzepa Pīgožņa līdz Vaidavas santehniķim. Re, kur kinorežisors Jānis Streičs! Vienā rokā viņam ir kamera, otrā – torte. Valters Hirte kļuva par aktiera Ēvalda Valtera atveidotā varoņa prototipu Jāņa Streiča filmā Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975).

Mazsalacas novada muzeja direktore brīdina mūs par Velnalu – ne visi, kuri tajā ieiet, iznāk arī ārā, taču dažreiz iznāk vairāk, par to īpaši priecājas skolotāji. "Yes, nauda seko skolēniem!" pajoko Vija Rozenberga. Mazsalacā ir apskatāmi arī vietējo dzimtas koki, medību trofejas un 1300 suvenīru peļu (vienas dejo uz galda, citas lēkā pa klavierēm), kuras kopā ar Valtera Hirtes "kloņģīšiem" tūliņ, tūliņ piedzīvos Jurģus un ievāksies savās jaunajās mājās – Valtenberģu muižā.

Varbūt atdosiet depo?

Iespaidīgi sazarojis Gustava Ērenpreisa dzimtas koks. Pazīstamā divriteņu meistara dzimšanas diena šajā pusē ik vasaru tiek atzīmēta ar īpašiem velosvētkiem. Toties 1903. gadā celtās ugunsdzēsēju depo ēkas trūkums ir kā izrauts zobs Mazsalacas ainavā. Padomju gados tā tika pārvesta uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju Juglas ezera krastā. "Varbūt atdosiet?" vaicā Mazsalacas novada tūrisma informācijas centra vadītājs Rimants Lūsis, kurš iepazīstina ar apkārtni pirms laišanās pa Salacu.

Laimīgu ceļu! Gute Fahrt! – divās valodās vēsta uzraksts uz tilta pār upi. Danke, danke! – atliek vien atbildēt. Salaca tiek dēvēta par Ziemeļvidzemes pērli, kuras "rāmā straume brīžiem pāraug mutuļojošās krācēs". Sirmas tantes ar dziesmām ir braukušas pa šo upi – nomierina uzņēmuma Salacas kanoe īpašnieks, ūdenstūrisma instruktors un gids Kaspars Vāle. Taču laivošana ir komandas spēle, kurā laiva ir kā bumba. Plunkšķ! – lai neizdzirdētu šo skaņu, ir jāievēro vairāki noteikumi.

Paslīd garām smilšakmens klintis, dzied putni. "Dzeguze kūko pie Dauģēniem," zina stāstīt Rimants Lūsis. Pirmā apstāšanās vieta ir Skaņaiskalns, kur zem jumtiņa ir atrodams galds maltītēm – saldajam ieteicams paņemt līdzi Mazsalacā ceptās maizītes. (Projektā Riverways ir iepazītas un aprakstītas divpadsmit Vidzemes upes. Par katru ir sagatavotas un drīzumā tiks izdotas kartes četrās valodās ar ūdenstūristiem noderīgu informāciju par atpūtas vietām u. c.)

Kazupīte un ievceliņš

"Ar pirkstu pa karti esmu izbraukusi visas upes," atklāj Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte Ilze Liepa. Daudzas no tām ir izbaudītas klātienē, taču Pededze ir palikusi līdz šim neatklāts noslēpums, kas izceļas ar neskartu dabu un tīru ūdeni. Jūs tikko pabraucāt garām mūsu pirmajam lielajam apskates objektam Kazupītei, kura ik pa laikam tiek pie garumzīmes uz burta "a" un kļūst par Kāzupīti, – mūs sagaida Litenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš, kurš šodien iejuties gida lomā.

Šajā mājā jūs varat iegādāties dzīvokli par 650 eiro – piedāvā Litenes pagasta pārvaldes vadītājs, norādot uz daudzstāvu ēku. "Nevis par kvadrātmetru, bet par visu," viņš precizē, zinot, ka ekskursijas dalībnieku vidū ir rīdzinieki. Ar ko jums asociējas Litene? – improvizētajā ekskursijā laikā Vilnis Lapiņš. Pilnīgi pareizi! Mūsu pirmā apstāšanās vieta ir 1941. gada 14. jūnijā noslepkavoto Latvijas armijas virsnieku memoriāls, kur ik gadu šajā datumā notiek īpašs piemiņas pasākums.

Uz Liteni, uz Liteni ar veco koka riteni! Iepriekšējā gada Gulbenes novada svētkos, kas ilguši līdz pirmajiem gaiļiem, no pārējiem pagastiem Litene saņēmusi dāvinājumu – vides objektus velosipēdu izskatā, kas tagad papildina skatu uz Litenes muižas ansambli. "Vēl pirms desmit gadiem tur dancoja kumeliņi!" uz staļļa ēku norāda vietējās pamatskolas direktore Sarmīte Locāne, kura ikvienu pagasta viesi aicina iziet pa dziesmā apdziedāto ievceliņu. "Visus sagaida skaista mīlestība," viņa piebilst.

Haizivs aste un lakši

Viesu mājā Pededzes mūs sagaida pusdienu pikniks – foreļu biezzupa ar upes krastā augošajiem lakšiem. Nākamais pasākums šīs dienas programmā ir ilgi gaidītā laivošana pa Pededzi no Guldupes ietekas līdz pat iepriekš iepazītajām viesu mājām. Maršruta sākumpunktā nogādātas piecas divvietīgas smailītes. "Smagākais sēžas aizmugurē," instruē uzņēmuma laivot.lv gidi pirms došanās 17 kilometru garajā ceļā. Smagākie var neairēt, jo priekšējie neredz.

Upe nes pati. Ūdens temperatūra ir 12 grādu pēc Celsija – liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģiskās stacijas dati. Brrr! "Ja iegāžas upē, plus desmit eiro," ar uzņēmuma laivot.lv cenām iepazīstina tā pārstāvis Oļegs Maļiņins. Kāpēc? "Par emocijām jāmaksā!" viņš smejoties paskaidro. Šajā mežonīgajā apkaimē par vienīgajiem orientieriem kļūst akmeņi, kuri braucienā iegūst vārdus pēc līdzības ar citiem priekšmetiem – Haizivs aste, Šūpoles u. c.

"Braucam kā taksisti pa Rīgu, vedot tūristus," pajoko Litenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš, kad Pededze met vienu līkumu pēc otra un ļauj izbaudīt dabu. Vairāk nekā pēc trijām stundām nokļūstam galapunktā. 

Noderīgas interneta vietnes

Ūdenstūrisms Igaunijā un Latvijā www.upesoga.lv
Laivu noma www.salacaskanoe.lv, www.laivot.lv
Informācija par citām atpūtas iespējām www.mazsalaca.lv, www.litene.lv, www.vidzeme.lv
Viesu mājas Pededzes www.pededzes.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena