Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Progresīvajiem vara pagaidām neatmaksājas

Nākamā gada budžetu valdošās koalīcijas polittehnologi izdomājuši saukt par drošības un ilgtspējas budžetu, savukārt jaunākos partiju reitingus, kuri mērīti no 7. līdz 16. oktobrim, pirmo reizi kopš Evikas Siliņas valdība jau reāli darbojas, var dēvēt par atvieglojuma, cerību un vilšanās reitingiem.

Jaunā Vienotība (JV) atviegloti nopūtās, jo tās ieilgušais kritiens apstājās un tā pat ar ievērojamu kāpumu atgriezās pirmajā vietā, ZZS turpināja lēnu augšupeju, klusi cerot, ka tā tas turpināsies arī pēc mēneša, kad viņu vēlētāji būs ieraudzījuši taustāmu cenu par atgriešanos varā (ZZS balsis partnerattiecību regulējumam un Stambulas konvencijai), savukārt Progresīvie vienīgie no koalīcijas trijotnes par pirmajām trim valdībā nostrādātajām nedēļām saņēma viennozīmīgi nolasāmu negatīvu vērtējumu, piedzīvojot kritienu no 7,4% uz 6,1%.

Pat tik savdabīgiem citas vērtības sludinošiem puķubērniem kā Progresīvie šāda nespēja savu pirmo nonākšanu valdībā konvertēt sava elektorāta virtuālā, tomēr atbalstā nevar neradīt vilšanos un nemieru.

Tā kā izpalika galvenā intriga, vai JV izdosies nobremzēt kritienu, pēc LTV pasūtījuma tapušajiem SKDS reitingiem liela uzmanība pievērsta netika. Savukārt nākamā intriga, vai ZZS būs izdevies savus vēlētājus pārliecināt, ka dažādu ultraliberālu un šauru sabiedrības daļu interesējošu lēmumu steidzama virzīšana viņiem ir patiesi svarīga, tiek atlikta uz novembra reitingiem.

Kāpēc vienīgie cietēji izrādījušies Progresīvie? Neielaižoties smalkākā viņu vēlētāju dvēseles stīgu analīzē, minēšu tikai pāris acīmredzamākās versijas.

Pirmkārt, izņemot revolucionāro kultūras ministri Agnesi Loginu, abiem pārējiem ministru amatiem Progresīvie virzīja partijas tipoloģijai vismazāk atbilstošos, drīzāk otrādi – politiskā esteblišmenta kopbildē visiederīgākos kandidātus. Runa ir par dažādu, galvenokārt valsts, uzņēmumu labi apmaksātos menedžmenta amatos pabijušo un varas gaiteņos pieslīpējušos satiksmes ministru Kasparu Briškenu un par konservatīvā (bez nosliecēm uz pārsteigumiem) analītiķa tēlā sevi pierādījušo aizsardzības ministru Andri Sprūdu. Tad nu Progresīvo priekšnesumu līmenis, ar ko biedēja šīs partijas kritiķi un uz ko cerēja tās piekritēji, sanācis tāds atšķaidīts.

Otrkārt, pat tik neordināram vienumam kā Progresīvo vēlētājs, visticamāk, nav viegli vienlaikus sadzīvot divās paralēlās realitātēs – vienā, kur Progresīvie ir opozīcijā JV Rīgas domes vadībai un dod tieši nolasāmus mājienus par tās nesaimnieciskumu, ja ne pat korumpētību, un otrā, kur plecu pie pleca valdībā ved valsti uz labāku nākotni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē