Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. jūlijs
Marta, Dita, Dite

Aicina bruņoties ar zināšanām

Drošības tematikai veltītajā portālā Sargs.lv ir atrodama informatīva rokasgrāmata Kā rīkoties kara gadījumā.

Šo rokasgrāmatu, kuras apjoms ir vairāk nekā 90 lappušu, sagatavojusi mūsu valsts Aizsardzības ministrija, izmantojot Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centra materiālus.

Rokasgrāmatu veido dažādas sadaļas, to vidū, piemēram, šādas: Kā sagatavot savu dzīvesvietu; Kā sagatavot ūdens krājumus;Kādus produktus iekļaut mājas krājumos; Privātā sektora noturība; Nacionālo bruņoto spēku rīcība; Valsts un pašvaldības iestāžu rīcība un Kā praktiski palīdzēt valsts aizsardzībai.

Lai gan vietām teksts šķiet primitīvs, ilustratīvais materiāls – savdabīgs un nav īsti saprotams, kādai lasītāju auditorijai rokasgrāmata paredzēta, tomēr kopumā tā ietver daudz noderīgas informācijas. Visnotaļ jēgpilns ir arī nobeigumā atrodamais ieteikums: "Mēs nevaram paredzēt nākotni, taču mēs varam sagatavoties un būt gatavi kara izaicinājumiem gan individuāli, gan kā kopiena un nācija. Bruņojies ar zināšanām!"

Jāteic, ka Latvijas iedzīvotāju attieksme pret iespējamo ģeopolitiskās situācijas saasināšanos līdz militāram apdraudējumam gan ir visai daudzveidīga. Ir cilvēki, kuri tiklīdz klātienes sarunā, virtuālā sarakstē vai sociālo tīklu diskusijā tiek pieminēts vārds "karš", to absolūti ignorē un steigšus izliekas klātneesoši, raisot asociācijas ar filozofiskajām trīs mērkaķīšu figūriņām – "Nedzirdu ļaunumu! Neredzu ļaunumu! Nerunāju par ļaunumu!". Tā, iespējams, ir laba metode iekšējā miera saglabāšanai, bet nerada pārliecību, ka šie cilvēki sarežģītā situācijā pratīs pieņemt racionālus lēmumus.

Ir arī gluži pretēja attieksme – cilvēki lepojas ar to, ka savu vasaras mītni vai lauku māju ir pielāgojuši vismaz īslaicīga patvēruma vajadzībām, un dalās ar dzimtas atmiņu stāstiem par izdzīvošanu XX gadsimta karu apstākļos. Visai pamanāms ir arī trešais redzējums, ko precīzi atklāj kāda respondenta atbilde Tiesībsarga biroja rīkotajā aptaujā par izklaides biznesu un troksni: "Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos dzīve ir jāsvin, kad vien ir tāda iespēja, jo nevar paredzēt, kad to vairs nevarēs darīt."

Neapšaubāmi, rokasgrāmatas Kā rīkoties kara gadījumā parādīšanās publiskajā apritē ir lietderīga tādā ziņā, ka atgādina – salīdzinot pat ar nesenu pagātni, laiki ir neatgriezeniski mainījušies. Var naivi brīnīties, ka citādāka ir kļuvusi mūsu sabiedrības attieksme gan pret pasauli aiz Latvijas austrumu robežas, gan pret dažādiem procesiem mūsu valstī, taču ir jāsaprot, ka arī realitāte ir citādāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Runāt latviski kopš bērnības

Nesen tiesībsargs Juris Jansons norādīja, ka Latvijā ārstiem ir tiesības runāt valsts valodā, t. i., latviski, nevis svešvalodā, arī tad, ja pacients ir bērns.

Principi un realitāte

Nedēļas pirmajā pusē astoņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri nosūtīja kopīgu vēstuli ES augstajam pārstāvim ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepam Borelam (kurš šajā a...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē