Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Austrumu tirgus II

Dienā, kad sākās pilsoņa pasu skandāls, man tas atmiņā atsauca mazliet senākus notikumus un sabiedrības sašutumu saistībā ar AS Sadales tīkls pirmo piedāvājumu paaugstināt elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu cenas. Toreiz tarifu projekts pirms tā iesniegšanas izskatīšanai regulatoram taču bija izgājis nepieciešamo "birokrātijas ceļu", kura laikā tarifu lēciena plānu ar savu parakstu bija apstiprinājušas attiecīgas amatpersonas.

Izskatās, ka pasu cenu epopejā tiek izmantots līdzīgs scenārijs kā toreiz sadales tarifu skandālā. Proti, arī tad – uzreiz pēc grandiozā tarifu pieauguma projekta iznākšanas publiskajā telpā un sabiedrības sašutuma viļņa pieauguma – virkne amatpersonu, tostarp politiķi, izmanīgi "nostājās" sabiedrības pusē un sāka pieprasīt visādus paskaidrojumus no sistēmas operatora, regulatora un piepūstiem vaigiem pauda "dziļu sašutumu" par to visu. Jau toreiz man bija sajūta, ka tiek izspēlēta "Austrumu tirgus tirgošanās spēle" – bija skaidri izlemts tarifus celt (un to droši vien arī vajadzēja darīt), taču bija skaidrs, ka sabiedrības neapmierinātība sekos jebkurā gadījumā – vai tarifi augtu par 10, 30 vai 50%. Kā panākt savu un vienlaikus mazināt sabiedrības neapmierinātību? Pavisam vienkārši – saplosīšanai izmeta "megatarifu" projektu, sabiedrība "iztrakojās", politiķi "iestājās" par tautas interesēm, un pirmo tarifu projektu izmeta atkritumos. Tā vietā nāca cits – arī gana sāpīgs daļai sabiedrības, taču tauta samazināto cenu jau pieņēma daudz mierīgāk.

Manuprāt, tieši tas pats vērojams pasu skandāla kontekstā. Attiecīga satura grozījumu projekts jau bija sasniedzis valdības māju, kas taču nozīmē, ka jau atkal kādi uzdeva dokumentu sagatavot, kādi to akceptēja, parakstīja un deva komandu iesniegt valdībā. Viss taču bija kārtībā līdz brīdim, kad publiskajā telpā radās milzīgs neizpratnes un kritikas vilnis par cenu pieauguma apjomu. Un seko ierastais scenārijs – amatpersonas un politiķi paziņo, ka pieprasīs paskaidrojumus no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes par cenu aprēķina pamatotību, tam visam klāt vēl sāk mierināt sabiedrību, ka gan jau tik dārgi tomēr nebūs.

Skaidrs, ka nekas nepaliek lētāks un viss maksā lielāku vai mazāku naudu. Manuprāt, arī šajā gadījumā runa nav tik daudz par cenas adekvātumu vai neadekvātumu, cik nejēdzīgo metodi, kā darbojas valsts puse – nevis nāk uzreiz ar loģiskiem aprēķiniem un pamato cenu pieaugumu, bet, kā teicu, spēlē "Austrumu tirgu". Tad nav jābrīnās, ka sabiedrība ne īpaši uzticas valsts pārvaldei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē