Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baika aizturēšana skar ne tikai Vienotību

Otrdienas rītā saņemtā ziņa, ka notikusi kratīšana Valmieras domē un aizturēts pilsētas mērs – korupcijas apkarotāju redzeslokā jau sen nonākušais Jānis Baiks, atstāj zīmogu uz jaunās valdības tapšanu.

Ne tikai tāpēc, ka viņš ir Jaunās Vienotības (JV) sadarbības partneris un vēl pirms nedēļas kopā ar topošo premjerministri Eviku Siliņu un citiem deleģētajiem JV, ZZS un Progresīvo līderiem sēdēja pie sarunu galda Ministru kabineta ēkā, spriežot par topošās valdības deklarāciju.

Varētu domāt, ka tik ietekmīga, ar valdošo partiju saistīta politiķa aizturēšana trīs dienas pirms plānotā Saeimas uzticības balsojuma jaunajai Siliņas valdībai ir īpaši neērta tieši JV. Izskan pat spekulācijas, ka Baika lieta var kaut kā ietekmēt valdības apstiprināšanu vai tikt izmantota, lai vājinātu JV pozīcijas šajā varas sadales momentā. Nedomāju. Tādas figūras kā Baiks aizturēšana neomulīgi liek justies visam politiskajam isteblišmentam, kas nu jau labu laiku jūtas daudz ērtāk, cits citu apkarojot virtuālos kultūrkaros, nevis organizējot cits citam atmaskojošus korupcijas skandālus, kā tas bija senāk. Jo tajos, kā rāda KNAB izgāztā izmeklēšana Taureņu pirts sarunu lietā (kurā, starp citu, uz tām balstītajā būvnieku karteļa lietā tika izmeklēts, vai Baiks saņēmis kukuļus, par ko ierakstos runā būvnieki Māris Martinsons un Armands Garkāns), krustu šķērsu iesaistīts plašs partiju spektrs. Tātad, ja krata vienu, nervozi pār plecu jāskatās arī citiem. Kam tas vajadzīgs, ja ērtāk elektorātu mobilizēt, karojot iedomātus kultūrkarus un nodarbojoties ar politiskās retorikas ekvilibristiku?

Kopš 2018. gada ziemas, kad tika veiktas kratīšanas pie tā paša Martinsona un Latvijas Bankas toreizējā prezidenta Ilmāra Rimšēviča, KNAB kopā ar Jura Stukāna vadīto Ģenerālprokuratūru ir ļāvis partijām justies ērti, vienu pēc otras bez rezultātiem, tas ir, bez apsūdzību izvirzīšanas, izbeidzot izmeklēšanas politiskās korupcijas lietās. Tad kur loģika – kādēļ trīs dienas pirms valdības apstiprināšanas satricināt aizaugušo dīķi? Lieta tāda, ka Kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, prettiesiski iegūstot vairāk nekā četrus miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansēta infrastruktūras projekta, Valmierā ir sākusi Eiropas prokuratūra – KNAB dalība lietā aprobežojas tikai ar procesuālo darbību veikšanu tās uzdevumā. Tas izskaidro neiejūtīgo attieksmi pret valdošo partiju, izvēloties kratīšanas laiku un vispār ķeroties pie Valmieras mēra, kurš līdz šim uzskatīts par teju neaizskaramu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē