Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Barjeras Trampa ceļā

Amerikas Savienoto Valstu Kolorādo pavalsts Augstākā tiesa šonedēļ pieņēma lēmumu liegt ASV eksprezidentam Donaldam Trampam piedalīties pavalsts Republikāņu partijas priekšvēlēšanās. Tiesa atsaucās uz ASV konstitūcijas 14. labojuma 3. punktu, kas liedz ieņemt amatu valdībā personām, kuras ir piedalījušās dumpī.

ASV konstitūcijas 13. un 14. labojums tika pieņemts uzreiz pēc pilsoņu kara, un to mērķis bija nepieļaut Dienvidu pavalstu aktīvu atbalstītāju nonākšanu vēlētos amatos. Turklāt praksē 14. labojuma konkrētais punkts ne reizi nav ticis pielietots. Pašlaik, atsaucoties uz šo punktu, vairākās ASV pavalstīs notiek demokrātu aktīvistu vai prokuroru mēģinājumi panākt liegumu Trampam piedalīties priekšvēlēšanās, tomēr visas šādas prasības līdz šim ir noraidītas, atzīstot, ka lēmuma pieņemšana ir tikai ASV Augstākās tiesas kompetencē, vai arī minot kādus juridiskus argumentus. Arī Kolorādo pavalstī vispirms apgabaltiesa, bet pēc tam apelācijas tiesa prasību noraidīja.

Lēmuma juridiskais pamatojums tikmēr ir strīdīgs. Trampa darbībām 2021. gada 6. janvāra nemieru laikā novērtējums joprojām nav dots, un pastāv iespēja, ka tāds arī neparādīsies. Pirmkārt, ir šaubas, ka Trampa rīcību ir iespējams kvalificēt kā dumpi (pat kūdīšanu uz dumpi pierādīt ir problemātiski), tāpat turpinās Trampa advokātu centieni pārtraukt procesu, atsaucoties uz viņa kā tobrīd ASV prezidenta imunitāti, kas paredzēta valsts pamatlikumā. Ir arī citas nianses, kuru dēļ dēvēt Trampu par dumpinieku un valsts varas gāzēju ir pāragri. Ir skaidrs, ka Kolorādo Augstākās tiesas lēmums nekavējoties tiks pārsūdzēts. Atbilstīgi hierarhijai vispirms federālajā tiesā, bet pēc tam ASV Augstākajā, kura pieņems galīgo lēmumu. Atšķirībā no Kolorādo Augstākās tiesas, kurā nav vispār neviena konservatīvā tiesneša, ASV Augstākajā tiesā tādu ir vairākums, turklāt daļas no viņiem iecelšanu ir panācis tieši Tramps. Viņam labvēlīgu lēmumu tas negarantē (tiesa vairākos gadījumos Trampu nav atbalstījusi), taču padara ļoti ticamu.

Atsevišķi jāpiebilst, ka aizliegt Trampam piedalīties priekšvēlēšanās ir maksimums, ko var pavalstu tiesas. Ja republikāņi nominēs viņu prezidenta amatam, tad pavalstis Trampa vārdu no biļeteniem svītrot nevarēs (tas vairs nebūs liegums Trampam, bet republikāņiem kā partijai). Vienlaikus šie tiesu procesi sarežģī republikāņu priekšvēlēšanas, var atņemt Trampam delegātu balsis un beigās likt apšaubīt viņa nominēšanas likumību. Tas acīmredzami arī ir prasību iesniedzēju mērķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē