Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bez inovācijām paēdis nebūsi

Latvijā pērn produktivitāte bija tikai ap 60% no Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa, un iemesls tam ir niecīgais ieguldījums pētniecībā un attīstībā. To secinājuši Latvijas Universitātes (LU) domnīcas LV PEAK pētnieki, uzsverot, ka pat mūsu valsts eksportā ir pārāk mazs augsto tehnoloģiju īpatsvars.

LU domnīca LV PEAK ir vērsusi uzmanību arī uz to, ka starptautiskajā konkurētspējā mūsu valsts atpaliek no Baltijas kaimiņzemēm Igaunijas un Lietuvas. 

Pētnieki uzskata, ka produktivitātes un konkurētspējas uzlabošana nav panākama, koncentrējoties tikai uz darbinieku segmentu. Svarīga ir gan uzņēmumu vadības izpratne par to, ka nepieciešami ieguldījumi inovācijās, gan, plašāk raugoties, atbilstoša valsts politika.

Sekojot dažādu uzņēmēju publiskajai retorikai, ir pamanāms, ka biznesa vidē (tāpat kā daudzās citās jomās) aizvien asāk iezīmējas pretruna starp konservatīvo un inovatīvo redzējumu.

Konservatīvais redzējums šajā gadījumā ir tāds, kas ietver pārliecību, ka vajag atgriezties pie tā, kā ir bijis. Kad bijis? Pirms Covid-19 pandēmijas! Pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā! Pirms 2008.– 2010. gada globālās finanšu krīzes un ar to saistītās latviešu aizbraukšanas uz ārvalstīm!

Savukārt inovāciju popularizēšana ietver pārliecību, ka milzīgas rūpnīcas un plaši atvērtā tipa biroji, uz kuriem rītos plūst cilvēku straumes, bet vakaros tieši tāpat plūst mājup, kā arī fanātiskais veikalu un restorānu apmeklēšanas kults pieder pagātnei un ka mūsdienās uzņēmumam jāinvestē e-komercijā, sociālo tīklu mārketingā un konkrētajai nozarei atbilstošos tehnoloģiju risinājumos, jo tikai tā uzņēmums var izcīnīt savu biznesa nišu, piesaistīt vajadzīgos darbiniekus un stabili turēties šajos ģeopolitiski nemierīgajos laikos.

Ja raugās uz mūsu valsts politiku, tad pēdējā laikā rodas iespaids, ka politiķi ir sapratuši, ka Latvija ekonomiskās attīstības ziņā tiešām atpaliek Lietuvas un Igaunijas, bet ko darīt, lai situāciju uzlabotu, īsti nezina. Tādēļ parādās visai savdabīgas idejas – to vidū uzstājīgā vēlme mazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī par labu pensiju pirmajam līmenim un pat doma par bērna kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu, mudinot ātrāk atgriezties darbā.

Tomēr, ja raugās, piemēram, uz Somijas vai Īrijas savulaik panākto ekonomisko augšupeju, tad ir saprotams, ka bez inovācijām tā nav iedomājama.

Un, iespējams, politiķiem būtu jāieklausās LU domnīcas pētniekos, kuri uzskata, ka Latvijas sniegumu inovāciju jomā varētu uzlabot aktīvāka lielo valsts uzņēmumu iesaistīšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē