Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Birokrātijas džungļos

Nenoliedzami disciplinēta un godīga nodokļu samaksa valsts budžetā ir katra kārtīga pilsoņa (un dažreiz arī nepilsoņa) svēts pienākums, tādējādi sniedzot arī savu pienesumu valsts kopējā kasē, no kuras tad jau tālāk paredzēts finansēt izglītību, zinātni, aizsardzību, drošību, veselību un citas sabiedrībai būtiskas lietas. Ak jā, neaizmirsīsim, ka no šīs nodokļu maksātāju naudas ik mēnesi tiek finansētas arī ierēdniecība un birokrātija, starp kurām nereti varētu pat likt vienādības zīmi.

Un šķiet, tieši tagad atkal ir brīdis, kad starp vārdiem "ierēdniecība" un "absurda birokrātija" var vilkt treknu vienādības zīmi. Runa ir par nule valdībā akceptētajiem grozījumiem likumā Par iedzīvotāju nodokli, kas paredz virkni diezgan loģisku uzlabojumu un precizējumu, taču, kā jau ierasts, katrai labai lietai mūsu ierēdniecība prot piemest pilienu darvas, kas visu labo sagandē.

Proti, tā arī nekļūst skaidrs, kādēļ kāds ierēdnis vai ierēdņu grupiņa (nu, vai vienkārši centīgs valsts birokrātiskā aparāta dalībnieks (dalībnieki) bez ierēdņa statusa) ir izlēmusi, ka valsts finanšu situāciju (nodokļu iekasēšanas rādītājus) būtiski un masveidīgi uzlabos tas, ja tagad nepilngadīgiem bērniem gada laikā savā īpašajā dāvanu kladītē būs jāreģistrē katra saņemtā dāvana (tās vērtība naudā) un jārēķina, vai kopējā to vērtība viena kalendārā gada laikā pārsniedz vai nepārsniedz 100 eiro. Tikpat ļoti savā ziņā pārsteidz, ka tas pats birokrāts ir izdomājis summu, no kuras pensionārs tiks uzskatīts par pietiekami turīgu, proti, ja pensija ir mazāka par 6000 eiro gadā (jeb zem 500 eiro mēnesī), tad laikam jāsecina, ka birokrātu acīs viņš ir gana trūcīgs, lai ar viņu vēl noņemtos nodokļu iekasētāji, bet, tiklīdz viņa gada pensijas ienākums ir virs 6000 eiro, tā viņam noteikti ir jāpievērš uzmanība. Šie birokrātu aprēķinātie "turīguma kritēriji" ir tiešām savdabīgi, un vēl jo vairāk – patiešām ļoti, ļoti interesē, kā birokrāti nodrošinās, lai seniors, kurš nelieto modernās tehnoloģijas, bet saņem "zelta" pensiju, par kuru ik gadu tagad jādeklarējas, iesniedz (vai precizē) to nelaimīgo deklarāciju VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā? Un nevajag birokrātiem tagad moralizēt, ka to senioru vietā taču var izdarīt bērni, vai izpausties tamlīdzīgā stilā.

Kā teicu sākumā – katra nodokļu maksātāja pienākums ir godprātīgi maksāt nodokļus, taču nodokļu maksātāju pienākums nav apmaksāt birokrātu fantāzijas lidojumu, kas nevis cīnās ar nodokļu blēžiem, bet nezināmu iemeslu dēļ vēlas birokratizēt vēl arī bērnu un pensionāru dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē