Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Dažas piezīmes par kampaņu

Skatoties nākotnē, svarīgi, kā Vienotība interpretēs un izmantos sestdien vēlēšanās gūto otro elpu, tomēr vēl daži vārdi par to, kādēļ šī uzvara vai, kā man labpatiktos teikt, izglābšanās vispār bija iespējama.

Nedomāju, ka Eiropas Parlamentā (EP) atkārtoti ievēlētā Nacionālās apvienības (NA) intelektuālā dzinēja Roberta Zīles versija, ka Vienotības vēlētāju aktivizējusi reakcija uz to, ko partijas līderi nodēvēja par nomelnošanas kampaņu, kas, iespējams, pat režisēta no Kremļa, jo ierakstās krievu metodēs, kuras pēdējā un ne tikai pēdējā laikā nāk gaismā citās valstīs (Sandra Kalniete vēlēšanu naktī intervijā sabiedriskajai televīzijai), ir tikai tāda taustīšanās pēc baltiem diegiem šūta attaisnojuma, kāpēc NA pēdējā brīdī izlaida no rokām uzvaru.

Jau pirms vēlēšanām, ņemot vērā zemo prognozējamo apmeklētību, bija akmenī iecirsta aksioma, ka panākumus gūs politiskie spēki, kam ir stabils un idejiski motivēts vēlētājs, kurš aizies nobalsot. Tas, ka ar šādu vēlētāju starp citiem startējošajiem spēkiem izcelsies Vienotība un NA, arī bija skaidrs.

Pat vairākās ekspresintervijās pie vēlēšanu iecirkņiem, īpaši no vecāka gadagājuma cilvēkiem, izskanēja tieši šāda attieksme: kaut ar kūjiņu rokā, bet ir tikts līdz iecirknim nobalsot par "Eiropā ietekmīgāko latvieti" Valdi Dombrovski un "netaisnīgi apvainoto" Krišjāni Kariņu. Jā, ignorēt 33 tūkstošus Kariņam pievilkto plusu un izcelt tikai 33 tūkstošus mīnusu nebūtu objektīvi un pareizi ne jau kādas īpaši saudzējošas attieksmes pret Kariņu dēļ, bet lai izprastu un ņemtu vērā valdošās partijas un gana lielas daļas aktīvo vēlētāju psiholoģiju. Taisnība vai tikai minējumi, ka kaut kādu daļu balsu Vienotība ieguva no cilvēkiem, kuri vēlējās izsvītrot Kariņu, bet negribot tādējādi nobalsoja par viņa pārstāvēto partiju, bet fakts ir tāds, ka kopumā Kariņa faktors kaut kādu kaislību EP vēlēšanās, kuru galvenais ienaidnieks Latvijā ir vienaldzība, ienesa gan.

Kas attiecas uz "melno kampaņu", tā nebūt nenozīmē, ka visi tajā izmantotie fakti ir izdomājumi vai meli, kā allaž labpatīkas apgalvot kampaņu upuriem. Taču tas neizslēdz, ka faktiem sastāties iespējami efektīgā kompozīcijā un tieši vajadzīgajā interpretācijā izskanēt vispiemērotākajos brīžos palīdz kāda režisora roka. Arī to sauc par kampaņu, grozi kā gribi. Un šāda pazīme aiz citādi absolūti ticamajiem, reālistiskajiem un vēsturisko notikumu kontekstā organiski iegulstošajiem apvainojumiem, kas priekšvēlēšanu finiša taisnē bira pār Vienotības galvu, bija saskatāma. Interesanti, vai citkārt šādās kampaņās ieinteresētie šo pieredzi ņems vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē