Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Demokrātu krustceles

Laikraksts The New York Times, viens no galvenajiem ASV Demokrātiskās partijas ruporiem, pirms dažām dienām publiskoja sešās t. s. ASV svārstīgajās pavalstīs veiktās aptaujas rezultātus, no kuriem izriet, ka gadījumā, ja ASV prezidenta vēlēšanas notiktu šobrīd, piecās no šīm pavalstīm (Arizonā, Džordžijā, Mičiganā, Nevadā un Pensilvānijā) par to uzvarētāju vairāk vai mazāk pārliecinoši kļūtu eksprezidents Donalds Tramps.

Tikai vienā no šīm pavalstīm, Viskonsinā, par uzvarētāju kļūtu esošais ASV prezidents Džo Baidens, un arī tad viņš aptaujā apsteidz Trampu tikai par 2%. Cita ne mazāk liberāla medija, televīzijas kanāla CBS News, veiktā aptauja tikmēr rāda, ka pārliecinoši lielāks skaits amerikāņu uzskata, ka Tramps daudz labāk par Baidenu risinās divus jautājumus, kuri ierindas vēlētājiem ir ārkārtīgi būtiski – uzlabos ekonomisko stāvokli un samazinās liela mēroga kara draudus.

Līdz ASV prezidenta vēlēšanām atlikušā gada laikā, protams, vēl viss var radikāli mainīties, tomēr esošās tendences liecina, ka vēlētāju atbalsts Trampam un viņa pārsvars pār Baidenu, neraugoties uz visiem ar viņa vārdu saistītajiem skandāliem un milzīgo pretestību, turpina pieaugt. Turklāt būtiski, un par to vēsta vairs ne tikai republikāņu mediji, bet nu jau arī vadošie liberālā spārna plašsaziņas līdzekļi.

To, ka situācija ir demokrātiem ļoti nopietna, atklāti atzina arī Deivids Akselrods (viens no demokrātu galvenajiem priekšvēlēšanu stratēģiem, Baraka Obamas 2008. gada kampaņas vadītājs), sociālajā tīklā X uzrakstot – Baidenu vēlēšanās gaida zaudējums, un, lai arī zirgus uz pārbrauktuves nemaina, ASV prezidentam pašam ir jāpieņem lēmums par dalību vēlēšanās. Pēc tam Akselrods paskaidroja telekanālam CNN, ka uzskata Baidenu par izcilu ASV prezidentu, kuram diemžēl ir "aktuāra" (vecuma) problēma. Un, visticamāk, ir pēdējais brīdis lēmuma pieņemšanai.

Vienlaikus demokrātu politiskā mašīna jau ir nostādīta uz cīņas par Baidena atkārtotu ievēlēšanu sliedēm, un, ja lēmums par kandidātu (arī viceprezidenta amata) maiņu netiks pieņemts pāris tuvāko mēnešu laikā, tad nav skaidrs, vai tādu vispār izdosies pieņemt. Vienīgais, kas to varēs izdarīt, paliks demokrātu Nacionālais konvents nākamā gada augustā. Kas arī ir institūcija, kura nominē kandidātus uz Balto namu. Vai konventa delegātiem šajā gadījumā izdosies saskaņot savas stipri dažādās intereses, un vai ar nedaudz vairāk par diviem mēnešiem būs pietiekami pretendenta kampaņas īstenošanai – tie ir jautājumi, uz kuriem šobrīd nav atbilžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē