Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ģeopolitiski piemirstās Filipīnas

Februāra sākumā Klusā okeāna salu valsti Filipīnas apmeklēja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, un par šīs vizītes rezultātu kļuva viņa paziņojums par ASV bruņoto spēku piekļuves Filipīnu militārajiem objektiem paplašināšanu. Dažas dienas vēlāk savukārt izskanēja ziņa par sadursmi starp Filipīnu un Ķīnas karakuģiem Dienvidķīnas jūrā, kur abām šīm valstīm ir teritoriālas pretenzijas.

Šie un citi notikumi ir atgādinājums, ka Filipīnas līdztekus Japānai un Dienvidkorejai ir vēl viens būtisks ASV sabiedrotais reģionā un valsts, kam atvēlēta nozīmīga loma atklāta Ķīnas un Taivānas konflikta gadījumā. Tajā pašā laikā vismaz oficiāli Filipīnas neietilpst nevienā no ASV vadībā izveidotajām militārajām aliansēm, tāpat šī valsts ģeopolitiskās konfrontācijas sakarā tiek pieminēta ievērojami retāk nekā citas ASV sabiedrotās.

Viena no versijām, kamdēļ tā, skan, ka jautājums par to, kurā pusē atradīsies Filipīnas, ASV tiek uzskatīts par pašsaprotamu. ASV nesenā vēsturē ir divreiz atkarojušas Filipīnas – vispirms no Spānijas koloniālās impērijas, bet pēc tam no Japānas –, un ekonomiskajā ziņā pastāv milzīga salu valsts atkarība no ASV (filipīniešu viesstrādnieku no ASV uz dzimteni sūtītās naudas plūsma ir viena no lielākajām pasaulē). Tāpat ASV militārā klātbūtne ir Filipīnu drošības garants, un attiecīgi, pat neraugoties uz to, ka Manila atļaujas pret ASV vērstus demaršus, kopējais ģeopolitiskais virziens ir skaidrs.

Tiesa, pašās Filipīnās situācija netiek uztverta viennozīmīgi, un arī centieni īstenot patstāvīgu ārpolitisko kursu nav tik simboliski, kā pieņemts uzskatīt. Lai arī Filipīnās ir satraukums par Ķīnas ambīcijām, iespēja draudu novēršanai tiek meklēta ne tikai ASV paspārnē, bet arī labu attiecību ar Krieviju uzturēšanā. Manilā un citviet reģionā pastāv viedoklis, ka, ja vien domstarpības ar Pekinu nepārkāps kādas Ķīnas novilktās sarkanās līnijas, ar Maskavas starpniecību būs iespējams atrisināt konfliktsituācijas. Bez tam Manilā (tāpat kā Seulā) sajūsmu neraisa fakts, ka tai nākas atrasties vienā nometnē ar Japānu, – atmiņas par Otrā pasaules kara laika okupāciju ir pārāk negatīvas.

Visa iepriekšminētā rezultāts savukārt ir, ka Filipīnas, neraugoties uz ASV spiedienu, turpina lavierēt. Tostarp nepievienojoties pret Krieviju noteiktajām sankcijām, kā arī neatsakoties no tās bruņojuma un resursu iepirkumiem. Cits jautājums, ka – jo lielāka kļūs spriedze reģionā, jo mazāk manevru iespēju paliks Manilai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē