Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gribam, varam un darām

Valdības gaiteņos, precīzāk, tiesību aktu portālā, pašās marta beigās saskaņošanai tika iesniegts valdības rīkojuma projekts par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) reorganizāciju, to vietā izveidojot Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (DARAM) un Klimata, enerģētikas un vides ministriju (KEVM).

Lēmumprojektu pavadošajā skaidrojumā ir gana gari un plaši aprakstīta "pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi", jau ierasti birokrātiskā valodā izklāstot it kā ļoti nozīmīgus iemeslus, kādēļ tieši šobrīd ir tik ārkārtīgi svarīgi veikt birokrātisku, ekvilibristiku un būtībā vienas ministrijas (VARAM) viena (vides) departamenta kopā ar visiem darbiniekiem, galdiem, datoriem pārcelšanu uz otru ministriju (KEVM).

Patiesībā jau pieminētajā aprakstā "cilvēkam parastajam" ir grūti atrast tos (kaut vai trīs) dzelžainos argumentus un nozīmīgos iemeslus, kādēļ šis viss vispār ir jādara un tieši tagad, tostarp to, vai vides aizsardzības jomā pēc 1. jūlija (kad jāpabeidz reorganizācija) situācija kardināli uzlabosies vai tomēr viss notiks tāpat kā līdz šim. Un – kāpēc tad beigu beigās KEVM tiek nodotas tikai vides aizsardzības funkcijas, bet dabas aizsardzība tiek saglabāta VARAM, atvainojos, nu jau topošajā DARAM kompetencē. Protams, ir niansēs atšķirības starp terminiem "daba" un "vide", tomēr vairāk rodas sajūta, ka jau pavisam drīz lielākā vai mazākā mērā konstatēsim, ka DARAM "dabas departamenta" un KEVM "vides departamenta" funkcijas un procesi dublēsies, un tikpat iespējams, ka kādu būtisku dokumentu vides un dabas jomās virzība uz apstiprināšanu buksēs tāpēc, ka kādreizējie kolēģi vienas ministrijas ietvaros nespēs rast kompromisus, jo pārstāvēs dažādus resorus.

Ir arī interesanti lasīt lēmumprojekta anotācijas sadaļu Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem, kur tiek apgalvots, ka nākamajos trīsarpus gados (2027. gadu ieskaitot) reorganizācija neprasīšot papildus ne centa no valsts budžeta. Ja par nākamajiem trijiem gadiem nekādu šaubu nav, tad par šo tomēr ir neticība. Vai tiešām izkārtņu, vizītkaršu, pārcelšanās un citas potenciālās izmaksas, kurām taču loģiski vajadzētu būt, tiks segtas no ministriju darbinieku maciņiem? Jā, varbūt summas arī nebūs grandiozas, taču grūti ticēt, ka tādu nebūs vispār.

Jā, var šo visu uzrakstīto uztvert arī kā sīkumainu piekasīšanos tiem, kas dara, tomēr nepamet sajūta, ka arī šī procesa mērķis ir apzīmējams ar trim vārdiem: "Gribam, varam, (un tāpēc) darām."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē