Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Indija, Kanāda un sikhu jautājums

Turpina vērsties plašumā diplomātiskais konflikts starp Kanādu un Indiju.

Par vienu no tā rezultātiem solās kļūt vēl lielāka jau tāpat pieticīgo izredžu piesaistīt Indiju Rietumu nometnei samazināšanās globālā ģeopolitiskā konflikta ietvaros.

Konflikts sākās pēc tam, kad Kanāda paziņoja par viena Indijas diplomāta izraidīšanu no valsts, apsūdzot viņu līdzdalībā šāgada jūnijā Kanādas Britu Kolumbijas provincē notikušajā sikhu separātistu organizācijas Halistānas tīģeri līdera Hardīpa Singha Nidžara noslepkavošanā. Halistānas tīģeri Indijā tiek uzskatīti par teroristisku organizāciju (un jāatzīst, ka ne bez iemesla), un Indijas valdība ir izvērsusi bezkompromisa cīņu pret viņu līderiem, lai gan oficiāli to atzīt atsakās. Turklāt Nidžars nav vienīgais no sikhu separātistiem, kurš "neskaidros apstākļos" nogalināts kādā no Rietumvalstīm.

Vienlaikus līdzīgā situācijā, piemēram, Lielbritānijā, apstākļi oficiāli tā arī palika neskaidri un varasiestādes publiski cenšas norobežoties no sikhu radikāļiem, taču Kanādas gadījumā situācija – pirmām kārtām plašās un ietekmīgās sikhu kopienas dēļ – ir apmēram līdzīga kā ar Kurdistānas Strādnieku partijas un arī citu kurdu grupējumu kaujiniekiem Zviedrijā un attiecīgi – kā Zviedrijas un Turcijas attiecību gadījumā. Nekādi vērā ņemami šķēršļi viņu darbību neierobežo, un arī uzskatīt sikhu separātistus par teroristiem vai – vēl jo vairāk – izdot kādu no viņiem Indijai Kanādas varasiestādes negrasās. Kā arī klusēt par Ņūdeli aktivitātēm tās teritorijā, kas beigās arī noveda pie vērienīga skandāla.

Šobrīd domstarpību rezultāts jau ir abu pušu diplomātisko misiju skaita ievērojama samazināšana, kā arī arvien asākas savstarpējās apsūdzības. Indijas presē lielā skaitā ir lasāmas Kanādai un tās premjeram reti neglaimojošas publikācijas, kā arī secinājumi, ka ar tādiem «terorisma atbalstītājiem» Indijai pavisam noteikti nevar būt nekā kopīga. Tas nešaubīgi ietekmē jau tāpat ne īpaši prorietumniecisko noskaņojumu valstī. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Indijai tas tiešām ir principa, nevis kā Turcijas gadījumā – tirgus un politiskā izdevīguma jautājums.

Raugoties plašāk, abi minētie ir tikai paši skaļākie, bet nepavisam ne vienīgie gadījumi, kad starp Rietumvalstīm un globālo dienvidu valstīm pastāv šāda veida savstarpējo uzticību mazinošas domstarpības. To atrisināšana principiālas (tostarp ideoloģiski motivētas) nostājas dēļ vismaz pārskatāmā nākotnē nešķiet reāla. Un tas attiecīgi nozīmē arī divu dažādu pasauļu tālāku nošķiršanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē