Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ņūdeli izvēle nereaģēt uz ASV aktivitātēm un nemainīt attiecību modeli ar Krieviju nav īpaša situācija, bet gan iekļaujas Indijas tradicionālās politikas ietvaros

Indija starp uzstājību un nepievienošanos

Vakar sākās Krievijas prezidenta Vladimira Putina divu dienu oficiālā vizīte Indijā. Lai arī Krievijas prezidentam, 18 gadu atrodoties pie varas, šis ir kopumā astotais brauciens uz Indiju, vismaz Krievijā šai vizītei šoreiz tiek piešķirta īpaša nozīme.

Plānots, ka Indijā tiks parakstīts ap desmit vērienīgu sadarbības līgumu galvenokārt militārajā un enerģētikas jomā, tostarp līgums par Krievijas ražojuma zenītraķešu S-400 piecu pulku ar kopējo vērtību ap pieciem miljardiem ASV dolāru piegādi Indijai. Šī darījuma noslēgšanu ļoti aktīvi centās nepieļaut ASV, variējot kā dažādus sadarbības solījumus, tā sankciju draudus, tomēr Ņūdeli nostāja palika nemainīga. Tāpat Indija plāno iepirkt no Krievijas lielus apjomus vēl cita bruņojuma, tostarp plašsaziņas līdzekļi vēsta par iespējamu jaunāko tanku Armata piegādi – runa varētu būt par vairāk nekā 1700 tankiem 4,5 miljardu dolāru vērtībā.

Indijas kategoriskā atteikšanās pakļauties ASV spiedienam, tostarp no līdzšinējās sadarbības ar Krieviju Maskavā, protams, tiek traktēta kā ievērojama Krievijas diplomātijas uzvara, lai gan šis apgalvojums ir patiess tikai daļēji.

Indijas ārpolitika vienmēr ir bijusi uzsvērti neitrāla un orientēta uz daudzpusīgu sadarbību. Tāpat Indija tradicionāli ir kategoriski atteikusies pildīt jaunākā partnera lomu starptautiskās aliansēs, kā arī ievēro tikai tās sankcijas vai spēles noteikumus, kas ir apstiprināti ANO līmenī.

Attiecīgi arī Ņūdeli izvēle nereaģēt uz ASV aktivitātēm un nemainīt attiecību modeli ar Krieviju nav īpaša situācija, bet gan iekļaujas Indijas tradicionālās politikas ietvaros. Turklāt Indijas iedzīvotāju vairākums vēl kopš laikiem, kad Indira Gandija atradās pie varas, nav noskaņots proamerikāniski, arī attieksme pret Krieviju vēsturiski ir labvēlīga, un vēlētāji nesapratīs un neatbalstīs valdības pārmērīgu nosliekšanos ASV virzienā vai pakļaušanos ASV spiedienam.

Tādā pašā mērā indieši gan nesapratīs un neatbalstīs arī valsts pārmērīgu nosliekšanos tā dēvētās Lielās Eirāzijas ģeopolitisko struktūru virzienā. To izveidi savukārt virza Ķīna un Krievija, uzskatot tās par pretsvaru Rietumvalstu, it īpaši ASV ietekmei. Indijas viennozīmīga pievienošanās de facto pastāvošajai Ķīnas un Krievijas aliansei ļautu kā izveidot Eirāzijas lielvalstu trijstūri, tā padarīt šo apvienību par nenoliedzami galveno ģeopolitisko, ekonomisko un vēl daudzu citu jomu spēlētāju globālā mērogā.

Tomēr arī šajā gadījumā Indijas ārpolitika vairāk nebūs pilnībā neatkarīga, kas Ņūdeli ir ļoti svarīgi, kamdēļ arī attieksme ir līdzīga kā ASV gadījumā. Indija piedalās visās šajās struktūrās, taču vienlaikus saglabā pilnīgu rīcības brīvību, nesakot nedz jā, nedz nē un darot tikai to, kas tai ir izdevīgi. Savukārt izjaukt pastāvošo līdzvaru var tikai kādas no ieinteresētajām pusēm pārmērīga uzstājība un centieni ietekmēt Indijas lēmumus. Neiepriecinoši, ka uz šo lomu šobrīd ir tikai viens pretendents – ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija.

Top komentāri

Pipars
P
Indija ir pietiekami pašpietiekama. Priekškam cepties par ASV? Jā šī valsts pagaidām vēl ir stipra, bet pasaule vairs nevar atļauties uzturēt šai valstī tik nereāli augstu dzīves līmeni... Pasaulē nav tik daudz resursu lai turpinātos šis uz parādiem bāzētais finansiāli absurdais vājprāts... Vidējais mājsaimniecību parāds ASV jau labi sen ir pārsniedzis 80 000$ uz ģimeni...! Tas pats ir ar kredītiem uz auto, uz kredītiem par izglītību, uz kredītiem kas uzkrāti izmantojot kredītkartes utt... utt.!!! Ja mēs izdalām ASV valsts parādu uz katru šīs valsts nodokļu maksātāju kas tuvojās 22 triljoniem$ tad tie ir vēl 177 000$ uz katru kas strādā un maksā nodokļus!!! Jūs saprotiet kas ar tādu izolicionistiski egoistisko politiku kuru pašlaik vērojam agrāk vai vēlāk gaida šo valsti?... Uz šī fona kāpēc lai Indija ņemtu vērā uz dažāda veida un apmēra bankrotiem un degradāciju nolemto ASV...?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē