Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Īrijas neitrālais statuss

Daudziem latviešiem labi zināmajā Īrijā ir sākusies politiskā diskusija, kuru var uzskatīt par sava veida liecību tam, kā mainās priekšstati par it kā globālu un vispāratzītu starptautisko organizāciju nozīmīgumu un iespējām.

Īrijas valdība nesen nāca klajā ar ierosinājumu mainīt tā dēvēto trīs atslēgu (Triple Lock) likumu, atbilstīgi kuram jebkura Īrijas militārpersonu izvietošana aiz valsts robežām (ja šo militārpersonu skaits pārsniedz 12 cilvēku) ir iespējama tikai ar Ministru kabineta un parlamenta atbalstu, kā arī tikai gadījumos, ja tā notiek atbilstīgi ANO Drošības padomes rezolūcijām. Tagad ir ierosināts atteikties no pēdējās prasības.

Šeit jāatgādina, ka Īrija kopš sava valstiskuma pirmās dienas vienmēr ir bijusi neitrāla valsts un pie savas neitralitātes ir pieturējusies pat striktāk nekā, piemēram, savu neitrālo statusu uzsverošā Šveice. Vēsture Lielbritānijas personā, protams, ir uzlikusi zaļajai salai savu zīmogu, taču tā ir radījusi arī priekšnoteikumus, lai valsts neitrālais statuss tiktu uzskatīts par svarīgu. Attiecīgi arī jebkuri mēģinājumi piekoriģēt trīs atslēgu principu vienmēr ir izsaukuši vētrainas politiskās diskusijas, kuru galvenie jautājumi ir – vai izmaiņas neliks apšaubīt Īrijas kā neitrālas valsts statusu, vai to rezultātā nevar izveidoties situācija, kad Dublina tiek iesaistīta tai nevajadzīgā militārā konfliktā aiz valsts robežām?

Ideja par atteikšanos no ANO Drošības padomes rezolūcijām kā viena no vērtību mēriem Īrijā ir izvirzīta arī iepriekš, taču līdz šim tā ir sastapusies ar tik vētrainu pretestību, ka ieceres rosinātāji ir uzskatījuši par labāku to ātri aizmirst. Pat loģiskais arguments, ka Dublina, sperot stratēģiski svarīgus soļus, balstās nevis tikai uz saviem, bet arī uz kādas pārnacionālas organizācijas lēmumiem (kurus ietekmēt īriem ir maz iespēju), līdz šim nav darbojies. Vienlaikus tēzi, ka atteikšanās no šādas saistības stiprinās valsts suverenitāti un neitralitāti, Īrijas valdība ir norādījusi kā galveno iemeslu izmaiņu likumos rosināšanai, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka šoreiz pārmaiņas varētu arī tikt akceptētas.

Neitralitātes kritēju formulēšana, protams, ir tikai Īrijas iekšējā lieta, kam nevajadzētu piesaistīt starptautisku uzmanību. Ja vien nebūtu ANO Drošības padomes acīmredzamās mazspējas problēmas, kuras dēļ pastāv aizdomas, ka šīs organizācijas vārda svītrošana no dažādu valstu pamatlikumiem pavisam drīz kļūs par izplatītu parādību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē