Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Vai, kad būs skaidri definēts, kuru nodokļu likmēm jāaug, iestāsies ilgi gaidītā stabilitāte? Diez vai!

Jābeidz uztvert budžeta pildīšanu kā pašmērķi

Gribas beidzot stabilitāti nodokļu politikā – šie ir vārdi, kurus, jautāti par nākotni, visbiežāk min gan lielie, gan mazie uzņēmēji. Vairs necer uz kādiem uzlabojumiem, vien bēdīgas pieredzes iespaidā baidās, ka, tiklīdz būs kādas izmaiņas, kļūs vēl sliktāk. Tāpēc labāk, lai viss paliek, kā ir. Pielāgosies. Vismaz būs skaidrs, ko plānot divu, piecu vai desmit gadu periodā.

Bet nodokļu pārmaiņas, kā zināms, tiek solītas arī turpmāk. Kaut kad pavasara pusē būšot beidzot skaidrība, kas mūs sagaida šajā ziņā. Līdz tam – tādi kā pārmaiņu gaidīšanas svētki – ar diskusijām, spekulācijām, maldinājumiem un arī tukšiem solījumiem par attiecīgo tēmu. Tas viss jau piedzīvots, bet nu būs koncentrēts vienā samērā īsā laika posmā. Vai pēc tam, kad būs skaidri nodefinēts, kuru nodokļu likmēm jāaug, kuras var palikt uz vietas (naivi būtu cerēt, ka kādu mazinās), iestāsies ilgi gaidītā stabilitāte? Diez vai! Jo ieceres ir arī jāievieš, bet nākamie divi, kā zināms, ir vēlēšanu gadi. Un tā kā katra izmaiņu pozīcija atstāj negatīvu iespaidu kādā noteiktā vēlētāju grupā, skaidrs, ka, atļaujoties lielas pārmaiņas, valdības partijas var kļūt vēl daudz nepopulārākas, nekā ir, bet ar varas zaudēšanu, kā zināms, neviens īpaši riskēt neuzdrošinās. Tāpēc strīdi un neskaidrība, visticamāk, turpināsies – pat grūti paredzams, cik ilgi.

Bet tikmēr mūs turpinās barot ar solījumiem. Kaut "atēdušies" tos esam, bet tomēr. Nupat vienā no interneta lapām bija izkopēts Saeimā esošo partiju priekšvēlēšanu programmās sarakstītais gan par mikrouzņēmumu nodokļa nemainīšanu, gan par mazāk atalgoto atslogošanu no nodokļu nastas. Nupat bijām liecinieki arī tam, cik mazvērtīgi šādi apsolījumi, – tieši šīs pozīcijas skāra vislielākie satricinājumi. Nav brīnums, ka vēlētāji, to redzot, labāk dod priekšroku esošās varas kritizētājiem, pat ja arī no tiem neko labāku sagaidīt necer...

Kā būtu jārīkojas? Vispirms – jābeidz runāt par valsts budžeta pildīšanu kā pašmērķi. Ir jādefinē valsts izaugsmes mērķrādītāji tuvākajai piecgadei un desmitgadei un, izejot no tiem, tad jāskatās, ar kādām nodokļu likmēm tos varam sasniegt.

Proti, kā galvenais šī brīža uzdevums jānosprauž pieaugoša iztikas nodrošināšana daudzmaz pārredzamā periodā, nevis esošā apēšana tūlīt.

Citādi tā arī paliksim vieni no nabadzīgākajiem Eiropā, valsts, kura aizvien zaudē savu dzīvo spēku, baro bagātākās zemes ar labi izglītotiem ārstiem, medmāsām, zinātniekiem, menedžeriem utt.

Ja pie varas esošajiem gribas būt labiem uz vēlēšanām, ir nevis jācenšas uz attīstības rēķina izpatikt kādām konkrētām vēlētāju grupām, bet gan beidzot jāsāk piedāvāt to, ko cilvēki jau sen gaida, – skaidrību, kas sagaida nākotnē, un lielāku pamatojumu jebkādām pārmaiņām. Pamatojumu, ko izprot un akceptē arī nodokļu maksātāji. Ja nav saprotams, kas ar to domāts, ejiet uz kādu gadu prom no politikas vai valsts pārvaldes, "no nulles" veidojiet uzņēmumu, panāciet, ka tas strādā ar peļņu pēc godprātīgas visu nodokļu nomaksas, un tad varat nākt atpakaļ gan ar saviem solījumiem, gan piedāvājumiem. Tad ticēsim vairāk. Un tad arī jēgpilnāka būs jūsu darbošanās gan nodokļu, gan dažādu regulējumu laukā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē