Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jauna dominējošā tendence?

Aizvadītā gada 20. decembrī Francijas parlamenta abas palātas apstiprināja valsts prezidenta Emanuela Makrona virzīto jauno migrācijas ierobežošanas likumu, turklāt pēc tam, kad sākotnēji likums tika noraidīts, tajā tika veiktas gana būtiskas izmaiņas, paredzot nelegālās imigrācijas ierobežošanu galvenokārt ar aizliegumiem un represīvām metodēm.

Tostarp turpmāk tiks noteiktas ikgadējās uzņemamo imigrantu kvotas (tās noteiks parlaments), tiks būtiski ierobežotas imigrantu tiesības uz sociālajiem pabalstiem, viņu iespējas pārvest uz Franciju savus ģimenes locekļus, kā arī imigrantu pēcnācēju tiesības uz pilsonību piedzimstot. Turklāt tika paziņots, ka likums Nacionālajā sapulcē (parlamenta apakšpalātā) pieņemts bez Marinas Lepēnas vadītās Nacionālās apvienības atbalsta, taču faktiski visiem ir skaidrs, ka tie 88 deputāti (tieši tik pārstāvju Nacionālajā sapulcē ir Lepēnas partijai), kuri 20. decembrī aizklātā balsojumā pievienojās likuma atbalstītājiem, nodrošinot tā pieņemšanu, neko citu kā Nacionālo apvienību pārstāvēt nevar.

Apkārt jaunajam likumam virmo arī liels skaits citu kaislību – kā politisku, tā ideoloģisku –, tomēr tās nemaina faktu, ka imigrācijas politikas pastiprināšana Francijā, vienā no divām apvienotās Eiropas galvenajām valstīm, visticamāk, liecina, ka nelegālās imigrācijas strikta ierobežošana t. s. vecajā Eiropā vairāk nav margināļu prasība, bet gan ir ceļā uz kļūšanu par dominējošo tendenci.

Pie kam Eiropas Savienība (ES) nepavisam neatrodas tikai šā ceļa sākumā. Vāji kontrolētās robežas un imigrantu iespējas plaši izmantot Rietumeiropas valstu sociālās sistēmas ir novedušas pie tā, ka dramatiski krītas tradicionālo politisko partiju popularitāte, bet krasi pieaug atbalsts tiem spēkiem (vai nu jauniem, vai arī iepriekš uzskatītiem par margināliem), kas kā savu galveno prioritāti definē imigrācijas ierobežošanu un kārtības ieviešanu imigrantu kopienās.

Brīvības partija Nīderlandē un tās līdziniece Austrijā, tādas partijas kā Zviedrijas demokrāti, Somu partija (bijušie Īstenie somi) un vēl virkne citu daudzviet vai nu jau ietilpst valdošajās koalīcijās, vai ir ceļā uz dalību tādās, kas maina politisko dienaskārtību, tostarp par vienu no tās stūrakmeņiem padarot tieši imigrācijas ierobežošanu. Gaidāms, ka nākamajā gadā šī tendence tikai vērsīsies plašumā, tajā skaitā kļūstot par atvieglojumu Austrumeiropai (arī Latvijai), kur attieksme pret imigrāciju vēsturisku iemeslu dēļ ir jūtami cita nekā Rietumeiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē