Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunā pasu nodeva rādās sagudrota

Argumentējot ar mērķi apgrūtināt pases noturību pret viltojumiem, nākamgad Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, kuras pašreizējo 30 eiro vietā maksās divreiz lielāku valsts nodevu – 60 eiro, intervijā portālam Delfi paziņoja Pilsonības un migrācijas lietu priekšniece Maira Roze.

Lai vai kas aiz šīs idejas stāvētu – ierēdņi, politiķi vai kādi saimniecisku interešu cilvēki, viņiem izdevies trāpīt pāri tai šābrīža vispārējās dārdzības apstākļos grūti definējamajai robežai, kad reakcija uz jaunās valsts nodevu būtu rezignēts «dārgi gan» vai "krietni dārgāk". Spriežot pēc pirmās publiskās reakcijas, tas ir sasodīti dārgi. Turklāt tas, ka jaunā nodeva ir vecā nodeva, pareizināta ar divi, vēl vairāk palielina vispārējo iespaidu, ka cipars gluži vienkārši bez pietiekama pamatojuma sazīmēts uz papīra. Izmantota nevis formula, kurā skrupulozi saskaitītas pozīcijas, nepieciešamās kvalitatīvās un vizuālās izmaiņas dokumentā un tā izmaksas, atņemot to, ko iespējams ietaupīt no ekonomiskākiem risinājumiem, bet drīzāk cipars rauts pēc formulas "ar cik mums jāpareizina 30 eiro, lai, iekasējot no katra, kurš spiests pasi mainīt, salasītos apaļi miljoni".

Izdomāt projektus, kuru biznesa modelis balstās uz to, ka no attiecīgā pakalpojuma pirkšanas, maksājuma veikšanas iedzīvotāji nekādi nevarēs izvairīties – lai kaut vienreizējs vai rets, tas nodrošinās, ka, rupji lēšot, viens apaļš miljons (vai pat vairāk) cilvēku būs spiesti samaksāt kaut vienu eiro, ir izsens Latvijas politiski saimnieciskā bāleliņu rūpala biznesa plāns. Tāpēc minēšu, ka pat vispārējais sašutums par jauno pasu valsts nodevas nepamatoto dārdzību neatturēs no projekta īstenošanas. Galu galā tvaika nolaišanai kādām specifiskām sabiedrības grupām nodevu, iespējams, samazinās, kā tas kļuvis populāri pēdējos gados, it īpaši kovidlaikā. Tas nekas, ka de facto starpību samaksās valsts caur savu kabatu, to tāpat izvelkot no nodokļu maksātāju makiem. Arī arguments, ka šobrīd taču ceļojumiem pa Eiropu, kur nu vēl dzīvei tepat Latvijā, pilnīgi pietiek ar 15 eiro vērto ID karti un bez pases mierīgi var iztikt, īsti nepārliecina. Ja būs nolemts iekasēt, šis izņēmums, iespējams, ātri vien tiks likvidēts.

Visbeidzot, kolektīvais sašutums par 60 eiro vērtajām (tiešām vērtajām?) jaunajām pasēm daudz izskaidro par sabiedrības uztveres īpatnībām. Kāpēc tādu šūmēšanos nerada visi par politisko kukuļu tiesu sadārdzinātajos būvnieku karteļu iepirkumos nospertie miljoni un privātos avioreisos nolidinātie pusmiljoni? Jo tie ir virtuāli un relatīvi, toties tie 60 eiro – pavisam reāli, jo no tavas kabatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē