Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jauns faktors vēlēšanās

Laikraksts USA Today nupat veltījis plašu publikāciju tādam jautājumam kā jaunu vēlētāju reģistrēšanās svārstīgajās pavalstīs pirms šāgada 5. novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, norādot – viņu balsis var radikāli ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Atsaucoties uz pavalstu sniegto informāciju, tiek vēstīts, ka, piemēram, Ziemeļkarolīnā ir reģistrēts pusmiljons (2020. gadā šajā pavalstī par uzvarētāju kļuva Donalds Tramps, kurš saņēma par 74 tūkstošiem vairāk balsu nekā Džo Baidens), Mičiganā – 350 tūkstoši (2020. gadā Baidena pārsvars pār Trampu bija 150 tūkstoši balsu), bet Nevadā – 260 tūkstoši (iepriekšējās vēlēšanās uzvarēja Baidens ar pārsvaru 33,6 tūkstoši balsu) jaunu vēlētāju. Līdzīga situācija ir arī vairākās citās pavalstīs, kurās reģistrēto jauno vēlētāju skaits ievērojami pārsniedz to vēlētāju skaitu, kuri iepriekšējās vēlēšanās konkrētajā pavalstī nodrošināja uzvaru vienam vai otram kandidātam.

Ievērojamu daļu pirmoreiz reģistrējušos vēlētāju, protams, veido tie amerikāņi, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet vēl viena kategorija ir cilvēki, kuri iepriekš pret politiku bijuši vienaldzīgi. Trešā un šajā gadījumā acīmredzami daudzskaitlīga šādu vēlētāju daļa savukārt ir cilvēki, kuri apzināti atraduši pamatojumu un pārreģistrējušies kā vēlētāji tieši svārstīgajās pavalstīs, cerot šādi nosvērt svaru kausus par labu attiecīgi Donaldam Trampam vai Kamalai Harisai.

Viss svārstīgajās pavalstīs reģistrēto jauno vēlētāju loks ar šīm kategorijām, protams, nav izsmelts, tostarp vismaz dažās no tām tiek prognozēta vētraina attiecību skaidrošana par to, kamdēļ vēlētāju reģistros iekļauts krietns skaits cilvēku, kuri nav ASV pilsoņi (lasiet – ir nelegālie imigranti). Tomēr galvenais šajā gadījumā ir – ka šādu vēlētāju skaits tieši svārstīgajās pavalstīs ir ievērojami lielāks nekā parasti, kā arī tas – ka viņu viedoklis dažādās socioloģiskajās aptaujās iepriekš tikpat kā nav ticis atspoguļots (šīs aptaujas gandrīz vienmēr tiek veiktas, aptaujājot vecos vēlētājus).

Par gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām tikmēr ir skaidrs, ka to iznākums izšķirsies tieši 6–8 svārstīgajās pavalstīs. Turklāt, ņemot vērā iepriekš minēto, to ar gana augstu ticamības pakāpi izšķirs tieši tajās pirmoreiz reģistrētie vēlētāji, kuru simpātijas šobrīd ir atklāti neskaidras – par tām pastāv tikai minējumi. Tas savukārt paver milzumu iespēju dažādām spekulācijām, rezultātu apstrīdēšanai u. c., kopumā padarot pašas vēlēšanas vēl neprognozējamākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē