Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

JV reitingi un sazvērestības teorijas

Ilgi gaidītie partiju reitingi, kurus sabiedrībai nācās gaidīt aizdomīgi ilgi – teju pilnus divus mēnešus, Ziemassvētku priekšvakarā beidzot tika publiskoti un, protams, gandarīja tos, kuri bija pārliecināti, ka kaut kāds negatīvs efekts pat uz Jaunās Vienotības (JV) disciplinēto vēlētāju skandālam ar partijas sejas Krišjāņa Kariņa negausīgi izmantotajiem dārgajiem privāto lidmašīnu reisiem būtu bijis jāatstāj.

JV reitings piedzīvojis 2,8 procentpunktu kritumu, un, lai kādus skaidrojumus (partnerattiecību regulējuma un Stambulas konvencijas pieņemšana Saeimā) piedāvātu politiķi, skaidrs – lauvas tiesu kritumā devusi tieši Kariņa rīcība.

Vienlaikus jāuzsver, ka ne par kādu katastrofālu JV reitingu kritumu runāt nevar. Neaizmirsīsim, ka teju tādu pašu kritumu par 2,6 procentpunktiem JV piedzīvoja septembrī un gan partijas iekšienē, gan analītiķu vidū tas tika nepārprotami saistīts ar JV atbildību par neveiksmīgo valdības maiņas procesu.

Kā jau valdošajam politiskajam spēkam JV reitings ir ļoti būtisks, jo no tā tiek sagaidīta atbildība un lielākā brāļa cienīga rīcība. Toreiz JV sevi mierināja, ka kapu zvanus pāragri zvanīt, svarīgi, kāda būs tālākā reitingu tendence. Tagad situācija atkārtojas. Vai Kariņa efekts ar mīnuszīmi turpinās atbalsoties arī jaunā gada sākumā?

Patiesībā ilgi gaidīto reitingu intrigu saturiski pārspēja viss, kas saistīts ar to publiskošanas apstākļiem. Iespējams, plašāku publiku šādas nianses līdz šim nav interesējušas, bet socioloģiskās kompānijas SKDS veidotos partiju reitingus ik mēnesi publisko sabiedriskā televīzija, izmantodama valsts dāsno finansējumu. Un tas ir labi. Slikti sāk kļūt, ja medijs, īpaši sabiedriskais medijs, labu gribot, sapinas meistarībā, mazinot uzticību pats sev, ierobežodams sabiedrībai pieejamo informāciju un būdams par slinku vai nemākulīgu politisko procesu skaidrošanā. Tieši tā noticis šoreiz.

Saņemot novembra reitingus, sabiedriskā televīzija ir pilnīgi pareizi izanalizējusi, ka JV aizdomīgi augstais reitings (11,1%), visticamāk, skaidrojams ar to, ka nedēļā, kad SKDS veica vēlētāju aptauju, Kariņa tā dēvētais lidojumu skandāls vēl nebija uzņēmis apgriezienus. Tā vietā, lai novembra reitingus publiskotu ar izsmeļošiem komentāriem un skaidrojumiem, sabiedriskais medijs izlēma tos nepubliskot vispār un gaidīt decembra reitingus. Ļoti kļūdains lēmums, ņemot vērā jau tā vājo uzticību tradicionālajiem medijiem un to, ka jau novembrī politiskajās un mediju aprindās sāka izplatīties sazvērestības teorijas par it kā JV interesēs slēptajiem novembra reitingiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē