Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā valdība solīto izpildīs?

Jaunās valdības deklarācijā ir lasāms solījums paaugstināt "Rīgas konkurētspēju Ziemeļeiropā, nodrošinot iespējas investēt Rīgas infrastruktūrā un izveidojot vienotu Rīgas metropoles attīstības un pārvaldības modeli".

Šim solījumam seko nākamais – finansiāli veicināt "tādu pašvaldību attīstību, kurās veidojas jaunas darbavietas". Šie solījumi liek uzdot jautājumu, kā valdība domā tos izpildīt.

Vispirms par Rīgu. Pieņemsim, ka "pārvaldības modeļa" ieviešana ir valdības spēkos. Bet kā ar konkurētspējas paaugstināšanu?

Nesen politiķis Vents Armands Krauklis mikroblogošanas vietnē X par Varšavu rakstīja – "moderna, ērta, tīra pilsēta, uz kuras fona Rīga būtiski atpaliek". Tas, ka, vizuāli vērtējot, Rīga atpaliek ne tikai no Varšavas, bet arī no Tallinas, Viļņas un, ja raugās uz Ziemeļeiropu, arī no Helsinkiem, Stokholmas un Kopenhāgenas, ir skaidri redzams. Gaidīt, lai Rīga līdzinātos Stokholmai vai Kopenhāgenai, nebūtu pamatoti atšķirīgo vēsturisko apstākļu dēļ, bet, ja reiz mūsu valdība ambiciozi lūkojas Ziemeļeiropas mērogā, tad laikam šos apstākļus ir gatava pārvarēt. Tikai – kā? Protams, Rīgā viss nav slikti, bet tomēr rodas iespaids, ka prioritātes tiek noteiktas haotiski, koncentrējoties uz sīkiem darbiņiem un ar jūsmīgu pašslavināšanos popularizējot tos kā milzīgus sasniegumus. 

Tagad par pārējām pašvaldībām. Jau ilgi tiek runāts, ka, lai veicinātu uzņēmējdarbību reģionos, jāmaina nodokļu sistēma tā, lai pašvaldībām būtu lielāks labums, ja to teritorijā attīstās bizness. Ir dzirdēti dažādi varianti par nodokļos iekasētās naudas pārdali par labu tai pašvaldībai, kurā nodokļu maksātāji strādā. Tomēr šiem variantiem allaž bijuši kritiķi. 

Daudz runāts arī par to, ka tur, kur ir darbvietas, trūkst darbinieku un mājokļu, tāpēc jāveicina iedzīvotāju mobilitāte. Realitātē ar mobilitātes nodrošināšanu, t. i., pasažieru pārvadājumiem, gan neiet spoži.

Jāņem vērā arī tas, ka nereti vietējie iedzīvotāji iebilst pret dažādām biznesa nozarēm "pie mums". Portāla TVnet autors Toms Lūsis nesen ironizēja par kādas personas sūdzēšanos, ka lidosta Rīga esot pārāk trokšņaina: "Vispār jau Latvijā mums nevajag pilnīgi neko. Un ikviens, kura īpašuma tuvumā atrodas jebkas, kas viņam nepatīk, var sūdzēties un pieprasīt, lai tas nekavējoties pazūd. Lidmašīnas nav nekāds izņēmums."

Būs interesanti vērot, vai un kā valdība mazinās šo nostāju: "Ražošana? Tikai ne mūsu novadā!", "Tūrisms? Tikai ne mūsu pilsētā!", "Kultūras pasākums? Tikai ne mūsu kvartālā!", kas reizēm jau ir sarežģījusi Latvijas pašvaldību iešanu līdzi laikam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē