Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kad "tumšie spēki" sadodas rokās ar "gaišajiem"

Satversmes tiesas (ST) spriedums tā dēvētajā pielaižu lietā liks ieplaisāt stikla kupolam, zem kura gadiem ilgi ērti jutās Satversmes aizsardzības birojs un Drošības policija. Kļūdās arī viņi, lēmumi jāargumentē arī viņiem, arī pret viņu prettiesisku rīcību jābūt iespējai godīgi cīnīties.

Noteikti būs neargumentēti mēģinājumi ST spriedumu izmantot, lai apšaubītu agrākus lēmumus par pielaižu atteikšanu vai atņemšanu. Tāpēc vispirms jāsaliek pa plauktiņiem, ko ST lēmusi, lai ar spriedumu nesāktu zvetēt pa visu pielaižu sistēmu, kas neapšaubāmi saistīta ar valsts drošību. Tātad ST 1) par neatbilstošu Satversmē garantētajām tiesībām uz taisnīgu tiesu atzinusi procedūru, kādā iespējams apstrīdēt pielaides neiedošanu vai atņemšanu ģenerālprokuroram kā pēdējai instancei, 2) par nesamērīgu atzinusi to, ka pielaides atteikšana vai anulēšana faktiski ir uz mūžu un nekāda apstākļu maiņa personai pēc pašreizējā regulējuma neļauj uz to pretendēt atkārtoti.

ST nevienā brīdī nav lēmusi vai kvalificējusi, ka "specdienestu uzturētā "šantāžas" sistēma atzīta par nelikumīgu", kā to sociālajos tīklos interpretē viens no pielaides nesaņēmējiem Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņa). ST pat uzsvērusi, ka pielaides nekavējoša zaudēšana ir leģitīma valsts interesēs un neierobežo personas konstitucionālās tiesības.

Saeimai līdz 2018. gada jūlijam jānodrošina jauna likumdošana, kas pielaižu nesaņemšanu vai atņemšanu ļautu pārsūdzēt tiesiskākā, taisnīgākā, objektīvākā procedūrā. Specdienesti locīsies, par pielaides nesaņemšanu bailēs trīcoši deputāti centīsies imitēt likumdošanas izmaiņas pēc būtības. Būs karsti.

Tomēr paši apstākļi, kas saistīti ar šī ST sprieduma pieņemšanu, ir tik krāšņi un pretrunīgi, ka burtiski dzirdama apmetuma plaisāšana daudzus gadus pašpasludinātajā vienīgās patiesības ministrijā (lai kāda būtu tās virtuālā adrese).

Pirmkārt, konstitucionālo sūdzību iesniedza bijušais premjera Kalvīša padomnieks, par odiozo drošībnieku dēvētais Raimonds Lazdiņš, kuru par paraugzēnu nevērsies mute saukt, šķiet, nevienu politisko simpātiju piekritējam. Otrkārt, viņa intereses ST pārstāvēja advokāta Laura Liepas vadītais birojs COBALT, par ko ne bez pamata vēsturiski tiek uzskatīts, ka tas kustas pa to pašu trajektoriju, pa kuru ar Vienotības politiskajām, saimnieciskajām un ideoloģiskajām interesēm saistīti objekti un to atlūzas.

Pietiekoši pretrunīgs fons, lai viedokļu līdera lomu uzņēmušies indivīdi saminstinātos, pirms dedzinātu ST spriedumu, kas "grauj pielaižu sistēmu un valsts drošību šajos sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos", vai ne?

Seši ST tiesneši ir nodemonstrējuši absolūtu abstrahēšanos no šādām klišejām, par kurām atļāvos paironizēt virsrakstā. Un tas nebūt nav pašsaprotami, ja izlasa tiesas mājaslapā atrodamo stenogrammu ar Saeimas, Ģenerālprokuratūras, Tieslietu ministrijas un citu iestāžu pārstāvju klanīšanos specdienestu zvaigznēs rakstītajam nekļūdīgumam. Mokoša, bet obligāta lasāmviela 128 lappušu garumā. Starp citu, toni tiesas procesā jūtami noteikusi bijusī Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele, kura gadiem bijusi pašpasludināto "gaišo spēku" iedomu kandidāte uz Valsts prezidenta amatu.

Top komentāri

fkk
f
Margēviča nezkādēļ nav uzrakstīju gluži loģisko domu - Ziemele ar savu Eiropas pieredzi vienkārši saprot, ka Latvijas neizbēgami un skandalozi zaudēs/zaudētu tiesas prāvās Eiropā par līdzšinējām manipulācijām ar pielaižu piešķiršanu. Pārāk jau klaji to savās politiskajās intereses izmantoja konkrēti personāži. Te nav runa, ka atlaižu nesaņēmēji bija absolūti balti un pūkaini. Runa ir par neskaitāmajām caurumiem procedūrā un principos. Protams, viskliedzošākais ir fakts, ka Drošības dienesti, īpaši SAB klaji selektīvi un redzami spēlēja konkrētu politiķu interesēs. Tas šausmīgi smirdēja pēc īsta putinisma. Protams, ka Patiesības ministrijas darboņi šo faktu ignorēja, jo runa par bija par savējo interesēm un cīņu ar “sliktajiem.” Un daļa no šiem sliktajiem patiešām bija slikti, tikai problēma ir tā, ka cīnoties ar sliktajiem izmantojot pašu slikto metodes, atšķirība starp labajiem un sliktajiem vienā brīdi pazūd. To Patiesības ministrija nespēja sajēgt. Par laimi Eiropas tiesa un Ziemele
zvirbulēns
z
Ģenerālprokuroru aizstās ar Augstākās tiesas tiesnesi un viss ies kā gājis, lietas skatīs slēgtās sēdēs, kā SAB būs lēmis, tā arī viss paliks. Bet, lielos vilcienos, ST spriedums ir solis pareizā virzienā.Ķēķis paliks, tik pavāri pamainīsies.
zvirbulēns
z
No tiesas sēdes stenogrammas J. Maizītis. Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis. Atvainojos, bet personu apliecinošs dokuments palika ģērbtuvē. -------------------------- Nu? Šis cilvēks, Maizītis, ir normāls? :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē