Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kāpēc neviens nepūš balonus Kariņam?

Svētdien, kad visa valsts bija atslābinājusi uzmanību no ziņu lentēm, starp potenciālajiem pretendentiem, kuri nākamgad oktobrī varētu nomainīt esošo NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, starptautiski izskanēja mūsu ekspremjera, tagad ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa vārds.

Nekāds nopietns koordinēts vai spontāns atbalsts ne no augstākajām amatpersonām, ne pat individuāliem partijas biedriem tam nav sekojis. Kāpēc? Un vai no tā var izdarīt kādus tālejošus secinājumus par Kariņa izredzēm, viņa vietu Latvijas politiskajā zvaigznājā vai situāciju valdošajā partijā Jaunā Vienotība?

Pirmkārt, jāņem vērā, ka ziņa tiešām izskanēja svētku brīvdienās, kad visu uzmanība bija atslābināta. Turklāt daudzus samulsināja neveiklā forma, kā šī ziņa tika atreferēta latviski, atsaucoties uz “paziņojumu no Kariņa biroja” – tas radīja iespaidu, ka mūsu ekspremjers svētku brīvdienā pats pieteicies kādā sacīkstē uz NATO augstāko krēslu. Patiesībā gatavība kandidēt izskanēja ziņu aģentūrā Bloomberg, kas bija uzdevusi attiecīgu jautājumu ministra birojam un saņēmusi atbildi jeb paziņojumu.

Ar to, ka šī ziņa bija pārsteigums, turklāt brīvdienā, vairāki augstu stāvoši Vienotības biedri neoficiāli Dienai otrdien tiecās skaidrot remdeno attieksmi uz pašu Kariņa iesaistīšanās faktu. Ne partijas līderis Arvils Ašeradens, ne premjere Evika Siliņa, ne vēl nesen Kariņa partijas biedrs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs svētdien un divās tai sekojošajās dienās uz to nekādi nereaģēja. Teju klusums brīvdienās valdījis arī Vienotības virtuālajā čatā, kur Kariņš izskaidrojis notikušo un tie nedaudzie, kuri bijuši tiešsaistē, uz to lakoniski atbildējuši ar atbalstu. Tiek solīts, ka Vienotība to apspriedīs trešdien valdes sēdē. Kaut kas skaidri artikulēts beidzot varētu sekot pēc tās.

Jau pēc Valsts svētkiem uz šo ziņu reaģēja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts – nepieminot Kariņu, viņš vietnē X ierakstīja, ka "mums ir svarīgi, lai jaunais NATO vadītājs skaidri saprot mūsu reģiona drošības situāciju, bez ilūzijām redz Krieviju un spēj noturēt NATO vienotību".

Ko tas viss nozīmē? Vienotība un mūsu ārpolitikas veidotāji ir piesardzīgi par Kariņa uzvārda izskanēšanu tik agrīnā kandidātu neformālās saskaņošanas posmā. Ne tikai ārpolitiski, bet arī iekšpolitiski tā mēdz būt zīme, ka kāds cenšas mazināt konkrētā kandidāta izredzes. Vai skandāls par privātlidmašīnu izmantošanu darba lidojumos ir ietekmējis Kariņa izredzes? Īsti nē, lai gan jūtama burkšķēšana arī partijas iekšienē, ka viņa skaidrojumi varēja būt pazemīgāki un skrupulozāki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē