Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kas der Ušakovam, der Putinam

Pirms nedēļas Nils Ušakovs, acīmredzot iesildot savu Eiroparlamenta priekšvēlēšanu kampaņu, uz Briseli bija uzaicinājis, nu jau diemžēl jāsaka, slaveno Daugavpils aktīvisti Olgu Petkeviču, kura zināma ar to, ka aizstāv Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu tiesības nemācīties latviešu valodu un ir spējīga apraudāties, tiklīdz tuvumā parādās kāda televīzijas kamera.

Saspēle vai ne, bet tieši šis uzvedums neapšaubāmi pamodināja Vladimiru Putinu uz sen nedzirdētu rūpju un draudu miksli, kas tika veltīts Latvijai, kura "cūciski" izturoties pret saviem iedzīvotājiem un riskējot tādu pašu cūcisku attieksmi saņemt pretī.

Tātad ar Saskaņas svētību Eiropas Parlamentā (EP) tika sarīkots šovs labākajās Krievijas propagandas televīzijas tradīcijās ar preses konferenci angļu valodā, kur Ušakovs uzstājās kā moderators, Petkeviča raudāja, emocionāli mētāja rokas un stāstīja, ka Latvijā notiekot karš, jo cilvēki tiekot spīdzināti, spiežot tiem mācīties valsts valodu. Atskaņām bagātākā rīme, kas izdevās Petkevičai šajā pasākumā, bija there no missiles flying, but people are dying [lai gan raķetes nelido, cilvēki tik un tā mirst]. Blakus Petkevičai un Ušakovam sēdēja citi Saskaņas politiķi, neradot šaubas, ka nākamajā EP sasaukumā nākamvasar gaidāmajās vēlēšanās viņi centīsies iebraukt, izmantojot Latvijai naidīgus, melīgus un valsts valodu nicinošus naratīvus, kas vērsti uz okupācijas seku iespējamu saglabāšanu.

Kā drīz vien izrādījās, šis vērtējums ir pat pārāk maigs. Klibais за права русскоязычных [par krievvalodīgo tiesībām] kleperis, kurā dzīvību cīņai par Briseles krēslu iepūta Ušakovs, nav norakstīts arī Kremlī, atgādināja Putins pirmdien izplatītajā videoierakstā. Portāls Delfi uz to bija palūdzis SAB komentāru, kas skanēja ierasti mierinoši, proti, Putina izteikumi iederoties Krievijas ierastajā retorikā, drošības līmenis paliekot stabils, bet, ja nu kas, SAB par visiem riskiem nekavējoties informējot augstākās amatpersonas. Kā un vai rīkoties, tā jau tad esot viņu atbildība un kompetence. Nomierinoši? Ne īpaši. Ienaidnieku labāk trīsreiz pārvērtēt, nekā novērtēt mazlietiņ par maz.

Nevienam nevajadzētu sevi maldināt un mierināt, nepietiekami nopietni novērtējot bīstamību, kas nāk no šādiem Petkevičas tipa aktīvistiem. Tas, kas šodien kādam šķiet margināls un vairāk par kariķēšanu soctīklos nav pelnījis, ir cilvēkresurss, no kura izmantošanas nekautrējas Kremlis. Tieši šādas Petkevičas tipa vietējās aktīvistes un aktīvisti, par kuriem līdz tam tikai sašuta vai smīkņāja, kļuva par vietvalžiem Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē