Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kevina Makartija krišana

Mērenais ASV republikānis Kevins Makartijs šonedēļ kļuva par pirmo ASV Kongresa Pārstāvju palātas jeb apakšpalātas spīkeru tās vēsturē, kurš zaudējis amatu neuzticības balsojuma rezultātā.

Amatu Makartijs zaudēja, pateicoties astoņu paša partijas biedru balsīm.

Šis postenis ir trešais nozīmīgākais politiskais amats ASV, un ne tikai tādēļ, ka tā ieņēmējs noteiktos apstākļos var kļūt par ASV prezidenta pienākumu izpildītāju. Pārstāvju palāta, kuras darba kārtību lielā mērā nosaka priekšsēdētājs, ir kā Savienoto Valstu galvenā finanšu dalītāja, tā varas atzars ar plašām iespējām ietekmēt visu politisko dienaskārtību. Tostarp veicot izmeklēšanu un rosinot neuzticības izteikšanu ASV prezidentiem.

Ņemot vērā ASV saspringto iekšpolitisko situāciju un jau sākušos priekšvēlēšanu cīņu pirms nedaudz vairāk kā pēc gada gaidāmajām ASV prezidenta (kā arī Kongresa un citām) vēlēšanām, šis postenis ir kļuvis vēl svarīgāks. Papildu faktors ir, ka republikāņu vairākums Pārstāvju palātā neatbilst viņu vēlētāju šā brīža noskaņojumam. Partijas ierindas vēlētāju vidū favorīts ir eksprezidents Donalds Tramps un viņa virzītā dienaskārtība, bet Pārstāvju palātā Trampa atbalstītāji ir mazākumā, kamēr lielāko daļu no republikāņu vairākuma palātā veido partijas mērenais spārns, kas ne īpaši ilgojas pēc Trampa atgriešanās Baltajā namā.

Formāli par Makartija atstādināšanas iemeslu kļuva radikāli noskaņotā republikāņu mazākuma sašutums par viņa (tā arī nepierādītajām) aizkulišu sarunām ar demokrātiem par īpašu likumu, kas garantētu ASV turpmāku finansējumu Ukrainai, tomēr faktiski viņš amatu zaudēja liela skaita iekšpartejisko, starppartiju un arī politiķu personisko intrigu un ambīciju rezultātā. Izlaipot starp visām interesēm Makartijam, kurš amatā nonāca, pateicoties iekšpartejiskajiem kompromisiem, vienkārši nebija iespējams.

Tikpat nestabilas būs arī nākošā spīkera pozīcijas, kura vēlēšanas gaidāmas 11. oktobrī. Izņēmums ir iespējams vienīgi gadījumā, ja amatā nonāk patstāvīgs un neatkarīgs politiskais spēlētājs. (Pēdējais šāds spīkers bija republikānis Ņūts Gingričs pirms vairāk nekā diviem gadu desmitiem.) Republikāņu kongresmeņu vidū ir šādi politiķi (plašāk zināmais ir Ohaio pavalsti pārstāvošais Džims Džordans), tomēr, tā kā viņi būtībā visi vienlaikus ir arī Trampa atbalstītāji, šāds iznākums ir maz ticams. Attiecīgi arī politiskais haoss ASV Pārstāvju palātā turpināsies, tostarp diemžēl negatīvi atsaucoties arī uz atbalstu Ukrainai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē