Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ko dara Eiropas Parlaments?

Vētra, ko sociālajos tīklos sacēla ziņa, ka Tviterkonvoja organizētājs Reinis Pozņaks varētu startēt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no Apvienotā saraksta, kārtējo reiz parādīja, ka ikvienam, kurš dodas politiskās karjeras virzienā, jārēķinās, ka pār viņu gāzīsies kritikas lavīna.

Nozākās gan politiskie konkurenti, gan skauģi, gan tie cilvēki, kuri visus politiķus uzskata par blēžiem. Vienlaikus R. Pozņaks ir saņēmis arī daudzus atbalstošus vārdus. Turklāt Latvijas Radio raidījumu vadītājs Aidis Tomsons 11. janvārī mikroblogošanas vietnē X ierakstīja, ka ir priecīgs, ka tādi aktīvi cilvēki kā Liāna Langa un Reinis Pozņaks startē politikā. (Dzejniece Liāna Langa, kura cīnās par plašāku latviešu valodas lietošanu mūsu valstī, uz EP gatavojas kandidēt no Jaunās konservatīvās partijas saraksta).

Jāatgādina, ka no Latvijas šogad tiks ievēlēti deviņi EP deputāti, bet kopējais deputātu skaits pārsniedz septiņus simtus. Tuvākajā laikā gatavošanās EP vēlēšanām uzņems apgriezienus un kandidātu vidū parādīsies vēl citas gan plaši pazīstamas, gan mazāk zināmas personības. Ar skaistiem solījumiem deputātu kandidāti, kā jau parasti pirms vēlēšanām, neskoposies. Taču ikvienam no mums, kas 8. jūnijā vēlēšanās gatavojas balsot, derētu saprast, kas ievēlētajiem deputātiem EP vispār būs jādara.

Pirmkārt, jāņem vērā, ka darbs EP paredz normatīvo dokumentu gatavošanu, līdzīgi kā darbs Saeimā, tas nav organizatorisks vai praktisks darbs, kam ātri redz rezultātu. Otrkārt, lai arī cik spoža personība būtu jaunievēlētais deputāts, politisko ietekmi EP var iegūt vien laika gaitā. Treškārt, jāņem vērā, ka EP deputāti apvienojas politiskajās grupās, un vēlētājiem ir svarīgi noskaidrot, kurai politiskajai grupai ievēlēšanas gadījumā plāno pievienoties tie cilvēki, par kuriem viņi gatavojas balsot. Ceturtkārt, jāapzinās, ka EP deputātu uzmanības lokā ir ne jau tikai globālas ģeopolitiskās problēmas, bet arī šauri specifiskas tēmas. Piemēram, šajā nedēļā plenārsesijā Strasbūrā ietverta ES militārā palīdzība Ukrainai, zaļmaldināšanas aizliegums, Ķīnas ietekme uz Eiropas infrastruktūru, krāpšanas ar ES līdzekļiem novēršana, nevalstiskajām organizācijām piešķirto līdzekļu izlietojuma uzraudzīšana un vēl citas tēmas.

Jebkurā gadījumā EP vēlēšanās ir vērts balsot par tiem cilvēkiem, kuri ir gatavi pacietīgi strādāt pie normatīvo dokumentu niansēm un kuri nesola vēlētājiem, ka līdz ar pirmajiem soļiem EP ēkās Briselē un Strasbūrā uzreiz apburs visus ar savas personības šarmu un cīnīsies par Latvijas iedzīvotāju interesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē