Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Komunikācija mūsu laikos

Pēdējā laikā bieži tiek runāts par komunikācijas veiksmēm un neveiksmēm. Protams, nevajadzētu piebalsot tiem, kuri noniecina visus sabiedrisko attiecību jomā strādājošos cilvēkus, tomēr nevajadzētu arī izlikties, ka viss ir kārtībā, jo ir vairākas labi pamanāmas problēmas.

Viena no tām ir iestrēgšana pagātnē un dzīvošana atmiņās par pirmspandēmijas gadiem un pat vēl senākiem laikiem. Reizēm rodas iespaids, ka daļa no sabiedrisko attiecību nozares (un te ir būtiski uzsvērt, ka tiešām tikai daļa) nav pamanījusi to, ka pasaule 2024. gadā nav tāda kā 2019. gadā, un ignorē to, cik ļoti informācijas apriti ir mainījusi moderno tehnoloģiju attīstība. Internets viedtālrunī daudziem cilvēkiem ir kļuvis par ikdienas sastāvdaļu, un tas nodrošina to, ka vēstījumi ātrā tempā sasniedz milzīgu auditoriju.

Var jau kāds uzņēmums koncentrēties uz ārišķīgiem pasākumiem ar klišejiskām svinīgajām runām, bet, ja tikmēr sociālajos tīklos tiek kritizēts šī uzņēmuma preču vai pakalpojumu piedāvājums, tad to, ka tēla veidošana ir izdevusies veiksmīgi, noteikti nevar apgalvot.

Protams, arī sociālos tīklus nevajag glorificēt, taču tie ar visiem saviem plusiem un mīnusiem mūsdienās ir klātesoši un nodrošina daudz straujāku informācijas apriti nekā tādas novecojušas metodes kā "sarīkosim pasākumu, kurā pastāstīsim, cik mēs brīnišķīgi!".

Otra problēma ir kļūdainā pārliecība, ka ar "puķotām" frāzēm var likt sabiedrībai noticēt, ka viss ir labi tad, kad tā nav. Hrestomātisks piemērs tam ir no tirdzniecības nozares skanošie apgalvojumi, ka veikalos tiek nodrošināta patīkama iepirkšanās pieredze arī tad, ja ir milzīgas rindas, pieticīgs preču klāsts un nelaipns personāls.

Reizēm grēko arī valsts sektors, piemēram, saistībā ar patlaban aktuālo nodokļu reformu. Daudzi Latvijas iedzīvotāji taču lieliski saprot, ka tad, ja tiks samazināta otrajā pensiju līmenī veicamo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme, tad šajā pensiju līmenī uzkrāsies mazāk naudas, un ir gluži lieki censties sabiedrībai iestāstīt ko citu. Turklāt ir jāsaprot, ka mūsu valstī daudzi cilvēki balansē uz nabadzības robežas un līdz ar to jebkādas normatīvā regulējuma izmaiņas, kas skar viņu finansiālo situāciju un uzkrājumus, uztver saasināti.

Sabiedrisko attiecību nozares ieguldījums neapšaubāmi ir nozīmīgs, un bez komunikācijas speciālistiem, kuri gan publiskajā, gan privātajā sektorā nodrošina iedzīvotāju informēšanu, mēs par daudziem procesiem zinātu ievērojami mazāk. Tomēr arī šajā jomā, tieši tāpat kā daudzās citās, ir svarīgi iet līdzi laikam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai valdība nesašūposies?

Septembra vidū apritēja gads, kopš darbu sāka pašreizējā valdība, ko vada Evika Siliņa (Jaunā Vienotība).

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē