Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Konfrontācijas loģika

Aizvadītajās dienās de facto tika pārtrauktas Ziemeļatlantijas alianses (NATO) un Krievijas diplomātiskās attiecības, kuras kopš 2014. gada (notikumiem Ukrainā) jau tāpat pastāvēja tikai ļoti ierobežotos apmēros, un arī šie apmēri ik pa brīdim tika ierobežoti vēl vairāk. Rezultātā no 1. novembra vienīgā oficiāli joprojām pastāvošā diplomātiskā platforma paliks padome NATO – Krievija, kura gan tāpat pastāv vairs tikai uz papīra un nekāda reāla sadarbība nenotiek.

Punktu diplomātisko misiju darbībai savukārt pielika vispirms šā gada 6. oktobrī NATO pieņemtais lēmums izraidīt no Beļģijas astoņus Krievijas pārstāvniecībā NATO akreditētos diplomātus, kā rezultātā misijas darbinieku skaits samazinājās līdz gluži vai simboliskiem apmēriem. Oficiāli šis lēmums, jāpiebilst, nekādi netika pamatots, lai gan neoficiāli, protams, tika pieminēta spiegošana. Atbildot uz to, Krievija oficiāli paziņoja, ka aptur savas pārstāvniecības NATO darbību, kā arī NATO militāro sakaru misijas darbību Maskavā. Tāpat tika paziņots, ka tiek slēgts NATO informācijas birojs Maskavā. Tulkojot no diplomātiskās uz ikdienas valodu, tas nozīmē, ka militāro sakaru misiju darbību vēl ir iespējams atjaunot, bet NATO informācijas birojs Maskavā ar ļoti augstu ticamības pakāpi ir slēgts uz visiem laikiem.

Jautājumā par to, kas vainojams pie attiecību nonākšanas līdz nulles punktam, alianses un Maskavas viedokļi, protams, radikāli atšķiras. Tajā pašā laikā šie notikumi, kas vēl nesen nonāktu visas pasaules uzmanības centrā, šoreiz palika bez pārmērīgas ievērības. Turklāt pat neraugoties uz centieniem piesaistīt tiem papildu uzmanību, tostarp ar manevru Steadfast Noon (simulējot alianses aizsardzību ar kodolieročiem) palīdzību. Daļēji tas skaidrojams ar to, ka uzmanības centrā atrodas tādas tēmas kā Covid-19 pandēmija vai enerģētiskā krīze, bet daļēji ar to, ka abām pusēm ir skaidrs – NATO un Krievijas diplomātiskajām attiecībām nekādu perspektīvu nav un attiecīgi to uzturēšana (izņemot tieši militārpersonu kontaktus) ir bezjēdzīga.

Tajā pašā laikā šāds jau iepriekš paredzams attiecību gals abām pusēm ir labs veids, kā kārtējo reizi atgādināt par drošības apdraudējumiem, vienalga, īstiem vai izdomātiem, papildus mobilizēt iedzīvotājus, kā arī sasniegt vēl citus mērķus. Problēma, turklāt fundamentāla, ir tur, ka konfrontācijas loģikai piemīt īpašība sākt dzīvot jau savu, no lēmumu pieņēmējiem neatkarīgu dzīvi, kas iecerētās abpusējās nepiekāpības un spēka demonstrēšanas vietā var novest arī pie reālas un katastrofālas konfrontācijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē