Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Konkurence būs asāka nekā jebkad XXI gadsimtā

Lai būtu vienādi nosacījumi

Nesen Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra paziņoja, ka sākas 2020. gada tūrisma sezona, kuras vadmotīvs ir – Atklāj Latviju droši!. Gatavību tūrisma sezonai ir apliecinājusi arī Lauku tūrisma asociācija Lauku ceļotājs, norādot, ka cer uz Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – ceļotājiem. Savukārt Viļņas pilsētas attīstības aģentūra Go Vilnius ir izplatījusi informāciju, ka Lietuvas galvaspilsēta gaida tūristus no Latvijas, bet Igaunijas oficiālā tūrisma informācijas vietne www.visitestonia.com ir paudusi aicinājumu jau tūlīt apciemot Igauniju.

Pēdējā laikā e-pasta vēstules ''dārgajiem klientiem'' sūta arī starptautiskie pasažieru pārvadātāji – lidsabiedrību, autobusu un prāmju biznesa pārstāvji. Par sevi atgādina tūrisma kompānijas un viesnīcas. Vēstījumus par to, ka durvis atkal ir atvērtas, izplata muzeji, tūrisma informācijas centri un restorāni.

Cīņa par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju uzmanību, laiku un naudu ir sākusies, un jau tagad redzams, ka tā būs ļoti sīva un ka Baltijas tūrisma industrijā konkurence šovasar būs asāka nekā jebkad XXI gadsimtā, jo Covid-19 krīze sabiedrībā ir radījusi milzīgu piesardzību, turklāt atšķirībā no 2009. gada ekonomiskās krīzes, kas izraisīja tikai finansiālo piesardzību, šoreiz piesardzība ir divkārša, jo ir saistīta gan ar naudas taupīšanu, gan ar veselības sargāšanu.  

Protams, tas, cik veiksmīgi aso konkurenci izturēs katrs konkrētais uzņēmums, ir atkarīgs no uzņēmuma vadības un komandas, taču ir arī ārkārtīgi svarīgi, lai visiem uzņēmumiem valstiskā līmenī tiktu nodrošināti vienādi spēles noteikumi.

Ideālā variantā būtu vēlami vienādi atbalsta nosacījumi visā Baltijā, lai nebūtu tā, ka Latvijas uzņēmēji pamatoti sūdzas par to, ka gan Igaunijas, gan Lietuvas uzņēmēji vieglāk un ātrāk saņem atbalstu no savas valdības, taču, ja Baltijas solidaritāte šajā aspektā nav iespējama, būtu nepieciešami vismaz vienādi spēles noteikumi mūsu pašu valstī. 

Ar bēdīgi slavenajiem dīkstāves pabalstiem jau radās situācija, ka diskutablo kritēriju un samudžināto nosacījumu rezultātā vismaz pirmajā piegājienā pabalstus nesaņēma pat tie, kuri bija pārliecināti, ka bez grūtībām šos pabalstus iegūs, un vismaz sākotnēji rezultāts nebija iepriecinošs – aizvainoti uzņēmēji un iedragāts valdības tēls. To valdībai derētu ņemt vērā un nākamajiem atbalsta pasākumiem noteikt pēc iespējas vienkāršākus kritērijus, kas ļautu precīzi definēt, kam atbalsts pienākas, un tādus mehānismus, kas atbalstu ļautu saņemt un izmantot ātri, viegli un vienkārši.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē