Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Uzņēmuma nodibināšana ir vien pirmais solis un vēl maz ko dod pašam dibinātājam un Latvijas tautsaimniecībai kopumā

Lai ir drosme veidot biznesu

Latvijā laiku pa laikam tiek runāts par to, ka nepieciešams sekmēt jaunu uzņēmumu veidošanos, veicināt iedzīvotāju pievēršanos pašu radītam biznesam un ka, lietojot dažu ekonomikas ekspertu terminoloģiju, jāmodina snaudošais uzņēmēja gēns, kas atrodoties personības dzīlēs daudziem cilvēkiem.

Savukārt Lursoft dati par situāciju 2017. gadā uzņēmumu veidošanās tendenci neparāda. "Salīdzinot ar 2016. gadu, pērn jauno uzņēmumu skaits palielinājies 57 pašvaldībās, četrās palicis nemainīgs, bet 58 – samazinājies," vēsta Lursoft.

Protams, uzņēmuma nodibināšana ir vien pirmais solis un vēl maz ko dod pašam dibinātājam un Latvijas tautsaimniecībai kopumā. Svarīgi ir, lai jaunais uzņēmums darbotos finansiāli veiksmīgi un nodrošinātu iztikas līdzekļus vismaz pašam uzņēmuma veidotājam, un arī lai uzņēmums funkcionētu, ievērojot normatīvo aktu prasības, augstus kvalitātes standartus, biznesa ētikas principus, turklāt valstij maksātu nodokļus. Taču bez pirmā soļa – uzņēmuma nodibināšanas – nebūtu vispār nekā.

Šā gada aktualitāte Latvijā ir vērienīgā nodokļu reforma. Tā nes daudzus jaunumus, kuru reālo ietekmi varēs novērtēt aptuveni pēc gada, pusotra.

Taču reformā nevar atrast konkrētus pasākumus, kas tieši un nepārprotami būtu vērsti uz jaunu uzņēmumu dibināšanas veicināšanu.

Protams, nekur nav teikts, ka līdz ar nodokļu reformu pielikts punkts izmaiņām normatīvajos dokumentos. Inovatīvi, uzņēmējdarbību veicinoši likumi var rasties arī turpmāk. Te būtu vērts atcerēties par daudzajām idejām, kas saistītas ar vienkāršu nodokļu nomaksas kārtību jauniem, nelieliem t. s. dzīvesstila uzņēmumiem. Šīs idejas joprojām palikušas saukļu līmenī, taču to nostiprināšana likumos varētu būt motivējošs faktors tam, lai cilvēks, kurš lolo sapni no darbinieka kļūt par uzņēmēju, sapni arī īstenotu, ne tikai par to regulāri stāstītu draugiem gadumijas svinībās un ierakstītu atkal kārtējā Jaunā gada plānu sarakstā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis gadumijas runā akcentēja to, ka Latvija balstās uz eiropeiskām vērtībām. Privātais bizness, turklāt ne tikai vērienīgas kompānijas, bet arī mazi dzīvesstila uzņēmumi ir cieši saistīti ar eiropeiskām vērtībām ekonomikā.

Savukārt valsts sektora attieksme, respektīvi, tas, ka attieksme spēj būt atbalstoša, var izrādīties izšķirošs faktors tam, lai enerģisks, racionāli domājošs mūsu valsts iedzīvotājs uzdrošinātos veidot savu uzņēmumu Latvijā, nevis nopirktu vienvirziena aviobiļeti uz kādu Rietumeiropas vai Skandināvijas valsti.

Top komentāri

Logičeskijs
L
Laiku pa laikam Latvijā tiek sarunāts un samuldēts ne tas vien.
Edge
E
Ja drosmīgie "aizies pa burbuli", tad parādus maksāt "bailīgie" ? 'Rīgas satiksme' reģistrē jaunas komercķīlas; ieķīlā sliedes un tramvaju vagonus ( DELFI Bizness)
reptilis
r
Kādi jauni uzņēmumi...mums taču trūkstot darbinieku vecajos:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē