Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Lai par dalību svētkos vispirms pašam prieks

Gatavošanās valsts simtgadei jau iepriekš raisījusi asas diskusijas saistībā ar lielajiem budžeta tēriņiem šim nolūkam. Nu dienas kārtībā saturiskā daļa. Dziesmu un deju svētku dalībnieki pauduši sašutumu gan par vienreiz lietošanai paredzētajiem tērpiem, gan par pompozo padomisko horeogrāfiju.

Vispirms – ir tiešām labi, ka par šo tēmu notiek diskusija un ka daži  iebildumi tiek ņemti arī vērā. Vakar, piemēram, uzzinājām par pasākuma rīkotāju lēmumu atteikties no ieceres speciāli Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētku lieluzvedumam Māras zeme visiem 15 000 dejotāju sagatavot tērpus, kuru Ķīnā ražotais audums būtu jāiegādājas pašvaldībām, bet tērpu šūšana jāapmaksā pašiem deju kolektīviem.

Taču ne mazāk būtisks ir cits aspekts – vai pasākumu rīkotājiem ir skaidrs mērķuzstādījums, kam īsti šos svētkus gatavojam? Aktīvajiem to dalībniekiem vai mājās pie televizora ekrāna sēdošajiem? Vai tomēr visiem?

Atcerēsimies, kā tauta atraisījās neatkarības atgūšanas laikā. Iesaistījās it visās norisēs pat bez īpašas mudināšanas. Tagad aizvien vairāk kļūstam par patērētājiem, lielā mērā arī to veicinošas valsts politikas ietekmē. Kā svētki, tā atkal pārliecināmies, ka "velk" uz pompozitāti, izrādīšanos, kur cilvēks ir vien skrūvīte. Labs piemērs tam ir jau pieminētie Deju svētki. Lielajos koncertos dalībnieku solis aizvien attālinās no dejas (un te pat nav runa par tautisko), saglabājot vien atsevišķus tās elementus, uz ko atsaukties horeogrāfiem, aizstāvot savu domu lidojumu. Taču televīzijas tuvplāni atklāj vien no punkta A uz punktu B, tad C utt. pārskrienošus un vingrotāju kustībās iedresētus dalībniekus. Viss pakļauts no drona augstumiem filmējama cilvēku augumu ornamenta rakstam un aizvien vairāk atgādina olimpisko spēļu noslēguma priekšnesumu, ne vairs Deju svētkus, kur prieks no katra soļa, katra palēciena jāgūst arī to dalībniekiem. Mums saka, ka tāda esot modernā pieeja, tie taču neesot nekādi etnisko deju svētki, kur visiem jābūt vien tautas tērpos un jādejo tikai etniski pareizās dejas. Tā ir, bet tas ir arguments, kur viena galējība tiek konfrontēta ar citu. Tas, par ko šobrīd runājam, ir kaut kas tāds, kur dejotājs kā mākslinieks īsti vairs neiederas. Tad varbūt nevajag tā steigties ar šādu horeogrāfiju, pagaidīsim, kad cilvēkveidīgi roboti būs pieejami par sakarīgām cenām, un tad veidosim deju rakstus ar tiem, bet cilvēku "lietošanai" atstāsim to, kas sagādā arī dejotprieku?

Te gribētos nelielu atrunu – jā, cilvēku stāvu veidotie ornamenti lielkoncertos ir apbrīnas vērti, arī tādam priekšnesumu formātam ir sava vieta, iebildumi ir nevis par to, bet nonākšanu galējībā, ka tikai kas tāds vien ir "derīgs". Iebildumi ir pret formu kā pašmērķi, pret to, ka dēļ "dzīšanās" pēc efektīga ornamenta ciestu katra dejotāja izpildījuma skaistums un līdz ar to mazinātos viņu prieks no dalības Deju svētkos. Valsts simtgade tomēr ir nevis televīzijas šovs, kas nozib gar acīm un izgaist, bet visas nācijas svētki, kam prieku jārada ikvienam – gan aktīvajam dalībniekam, gan, protams, arī tā vērotājam.

Top komentāri

Arivel
A
Vakardienas saucamais preses brīfings bija "kulaks uz acs" visam pēdējā laikā notiekošajam par šo tēmu... Pilnīgi visi pie galda sēdošie bija kā nozombēti... sevišķi izcēlās t.s. Cēsu apriņķa vadītāja... kāda liekulība... Un neviens nerunāja par lietas būtību, kādēļ tas viss šoreiz tā ir noticis... Un beigās uzradās atbalsta vēstules... un tie kas runāja citādāk... tie vakar pēkšņi sāka runāt "pareizi"... Bet, vispār palika ļoti, ļoti skumji pēc šīs preses konferences... un māc tāds pilnīgs bezcerīgums, ka kaut kādas lietas tuvākajā laikā deju jomā uzlabosies... te izskatās, ka deju jomā uz ilgu laiku ir šī stagnācija... ļoti žēl...
cena
c
Noteikti noskatieties preses konferences sižetu! Nožēlojami, pazemojoši un baisi.Partijas sapulce vistīrākajā veidā - ar pilnīgu " atbalsta vēstuli" koncepcijai un radošajai grupai, norātiem un acis slēpjošiem apriņķu virsvadītājiem, skarbu vaigu rādošiem radošās grupas pārstāvjiem.Raudulīgais TMC tonis... Nu tagad papīri ir tīri un var tālāk rīkoties, kā grib.Jautājums tikai, par kādu cenu.Un pamēginiet iebilst!
Senais
S
Vajadzētu apsvērt par godu simtgadei kaut ko nozīmīgu uzbūvēt, pieņemt kādu tautai lielisku likumu u.tml., svinēšanu atbrīvojot no dārgā reglamenta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē