Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Logina mērķtiecīgi provocē un polarizē

Valsts valodas dienas uzrunā rakstot "Latvijas valoda", nevis "latviešu valoda", jaunā kultūras ministre Agnese Logina (Progresīvie), protams, nodarbojās ar apzinātu provocēšanu un vienlaikus savu politisko uzskatu un rīcības programmas paušanu.

Teorētiskas šaubas, ka ministre pārprasta un kļuvusi par pārspīlētas piekasīšanās upuri, varētu saglabāties, ja nevēlēšanās izteikt, ka Latvijas valoda ir latviešu, nevis kāds «latvijiešu esperanto», nekristu jaunās kultūras ministres iepriekšējo izteikumu uzartā kontekstā. Un te priekšā gan Loginas izteikumi, ka patriotisma izpratne, viņasprāt, ieguvusi pārlieku nacionālistisku nokrāsu, gan principiālā nostāja par krievu valodas satura saglabāšanu sabiedriskajos medijos. "Latvijiešu valoda" šeit ir kā punkts uz i.

No vienas puses, ir labi, ka Progresīvo ministri īpaši necenšas savus uzskatus pieķemmēt jaunajai – varas partijas – lomai, jo nevienam neatstāj vietu šaubām, vai bažas par viņu kosmopolītismu nav pārspīlētas. Turklāt tas liek maksimāli neērti justies koalīcijas partneriem Vienotībai, kuras politiķi todien uzsvērti tiecās pasvītrot savu cieņu pret latviešu valodu un tās lomu.

Visas Loginas domubiedru atrunas, ka "papīri kārtībā", jo valsts valoda taču ir neviena cita kā latviešu valoda, vai pašas ministres pēc vairākām stundām publicētais precizējums "Latvijas valsts valoda. Latviešu valoda", protams, ir tikai tāda gara deguna rādīšana un iesmiešana par pašiedomātajiem oponentiem nacionāļiem.

Jāatzīst, ka līdz Progresīvo nonākšanai valdībā un lielā mērā arī tagad šī politiskā jaunpienācēja nīšanas kampaņu, ko pavada apsaukāšana dažādos vārdos (jaunkomunisti, sarkanie, komjaunieši utt.), uztvēru kā bieži vien mērķtiecīgi pārspīlētu, vērstu uz to, lai šo ideoloģisko strāvojumu demonizētu. Galu galā, kamēr tu neesi valdībā, tavus ar konkrētiem darbiem un lēmumiem nenotestētus uzskatus var uztvert tikai kā pārspīlētu politisko retoriku. Tāpēc pārsteigums, cik gan ātri izgaismojās šo valdības politisko jaunpienācēju nolūki, nav mazs un liek nervozi raustīties plakstiņam pat tiem nacionālkonservatīvāk noskaņotiem vērotājiem, ar kuriem nav tik traki, ka jebkādas liberālās vērtības būtu svešas un nepieņemamas.

Pāris vārdu par manām aizdomām, ka Progresīvo demonizēšana izskatās pēc kampaņas. Ja tā, tad tas, kam tā ir izdevīga, ir atsevišķa stāsta vērts, intrigai tikai piebildīšu, ka arī pašu Progresīvo politiskajās interesēs un ka atslēgas vārds te ir vēlētāju arvien lielāka polarizēšana, kas nav ne progresīva, ne kalpo sabiedrības interesēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē