Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Maika Džonsona prioritātes

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu vairākums šīs nedēļas sākumā beidzot spēja vienoties un ievēlēt palātas spīkeru – trešo politiski nozīmīgāko vēlēto amatu ASV ieņems kongresmenis no Luiziānas pavalsts Maiks Džonsons, viens no pašiem uzticamākajiem eksprezidenta Donalda Trampa līdzgaitniekiem.

Pārstāvju palāta bez spīkera, jāatgādina, palika šā gada 3. oktobrī, kad spēku samēra tajā dēļ ar sešām republikāņu – trampistu – balsīm bija pietiekami, lai neuzticības balsojums noslēgtos ar mērenā republikāņa, uz kompromisiem ar demokrātiem noskaņotā Kevina Makartija atstādināšanu. Pie viena padarot viņu par pirmo no amata atstādināto Pārstāvju palātas spīkeru ASV vēsturē.

Bez pilntiesīga spīkera Pārstāvju palāta kļuva pilnībā, bet ASV politiskā sistēma – lielā mērā rīcībnespējīgas. ASV tikai spīkeram ir tiesības noteikt Pārstāvju palātas dienaskārtību un rosināt balsojumus. Pagaidu spīkera Patrika Makhenrija vienīgās pilnvaras bija risināt jautājumus, saistītus ar nākamā spīkera ievēlēšanu. Tas nozīmēja pirmkārt jau to, ka šajā laikā ASV nebija iespējams pieņemt nozīmīgus lēmumus, saistītus ar finansēm – tieši Pārstāvju palāta ASV ir galvenā valsts finanšu dalītāja.

Iepriekš Pārstāvju palāta trīs reizes balsoja par cita Trampa domubiedra, Džima Džordana, kandidatūru (tika mēģināts virzīt arī citus pretendentus, tomēr balsojumi par viņiem nenotika), taču viņam neizdevās iegūt visu republikāņu kongresmeņu atbalstu. Pēc visa spriežot – galvenokārt tādēļ, ka Džordans, neraugoties uz viņa atbalstu Trampam, vienlaikus ir neatkarīgs politikas smagsvars, kuram ievēlēšanas gadījumā bija visas iespējas iet Ņūta Gingriča pēdās, īstenojot pašam savu politiku.

Jaunievēlētā spīkera Džonsona redzējums tikmēr ir sinonīms Trampa redzējumam, un attiecīgi arī Pārstāvju palātas dienaskārtība viņa vadībā būs tāda, kāda vēlama ASV eksprezidentam. Galvenokārt tas, protams, attiecas uz ASV iekšpolitiskajiem jautājumiem un cīņu pirms 2024. gada novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, tomēr Džonsona nostāja ietekmēs arī starptautisko situāciju.

Uzreiz pēc ievēlēšanas amatā politiķis teica uzrunu, nodefinējot savas kā Pārstāvju palātas spīkera prioritātes. Džonsons paziņoja, ka pirmā viņa iniciatīva būs par atbalstu Izraēlai, bet kā citas prioritātes minēja ASV robežu drošību, kā arī cīņu ar narkotiku un noziedzības izplatību ASV. Ukraina netika pieminēta vispār, tas liecina – iespēja, ka var piepildīties bažas par ASV atbalsta Kijivai jūtamu samazināšanos, kļūst gana ticama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē