Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mazāk biedēt, vairāk pašiem darīt

Valdības lēmums par obligātu masku valkāšanu publiskās telpās, kā arī virkne jaunu ierobežojumu dažādām aktivitātēm diezgan likumsakarīgi pastiprinājusi spriedzi sabiedrībā.

Bija diezgan loģiski sagaidāms, ka no Covid-19 epidēmijas izraisītajiem ierobežojumiem un neziņas par nākotni nogurdinātā sabiedrība ierobežojumus uztvers ar ne visai pozitīvām emocijām. Patiesības labad gan jāsaka, ka šis lēmums vēl vairāk sadalīja sabiedrību divās izteiktās un savstarpēji izslēdzošās grupās – ierobežojumu (būtībā valdības) pretiniekos un atbalstītājos.

Tomēr, manuprāt, daļa ierobežojumu pretinieku pēc būtības nav pret ierobežojumiem kā tādiem, bet gan pret veidu, kā valdība diezgan augstprātīgā manierē šos ierobežojumus pasniedz publiskajā telpā. Valdībai un arī atbildīgajiem speciālistiem vajadzētu piebremzēt dažubrīd īpaši uzkrītošo augstprātīgo retoriku, runājot ar sabiedrību par piesardzības pasākumiem.

Laikā, kad teju ik dienu valsts un sabiedrība vīrusa dēļ balansē uz naža asmens, cilvēkiem, kuriem šajā laikā ir lemts pieņemt lēmumus, kas ietekmē katru iedzīvotāju, katru nodokļu maksātāju, ir jāspēj saglabāt toleranci un savaldību pat situācijās, kad "nervi ir uzvilkti" un radikālākie pretinieki teju ik dienu zīmē vismelnākās sazvērestības teorijas. Turklāt vēl būtiskāk – ja jau ir pieņemts lēmums, tad pirmajiem, kuri to strikti ievēro, ir jābūt pašiem lēmumu pieņēmējiem.

Spilgtu slikto piemēru (var jau būt, ka tiešām nevilšus) nodemonstrēja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars, kuru līdzpilsoņi pieķēra lielveikalā bez maskas. Un visai pamatoti Bondars arī dabūja publisku pērienu. Lai arī beigās atvainojās, tomēr vēlāk paustā nožēla par savu rīcību vairs neizklausījās tik patiesa pēc sākotnējām replikām. Taču ne jau Bondars tagad jāpataisa par vienīgo peramo zēnu. Piemērs jārāda katram politiķim, katram virusologam – katru dienu katrā vietā. Tajā brīdī, kad lēmumu pieņēmēji paši lietos maskas ik reizi, kad parādās publiski, arī sabiedrība ar lielāku sapratni to uztvers par normālu pašreizējās situācijas normu.

Un vēl – lasot publiskajā telpā daudzos ironiskos izteikumus par senioru masku valkāšanas "nepareizajām tradīcijām" – arī šeit ir akmens valdības dārziņā. Ja jau mums tik tiešām ir ļoti daudz naudas, kā daži mums te nesen stāstīja, varbūt atbildīgie varētu atvēlēt kādus pārsimt tūkstošus eiro, lai radītu un medijos izvietotu sociālās reklāmas – kā pareizi jālieto sejas maskas. Un vēl vairāk – izdalīt katram senioram bez maksas kaut vai desmit masku mēnesī, lai viņi tās varētu arī lietot, neiecērtot savā jau tā niecīgajā mēneša budžetā smagu robu. Interesanti, pamanīju, ka tikai pēdējo dienu laikā valdošajiem šāda doma vispār ienākusi prātā.

Manuprāt, pirms augstprātīgi biedē ar sodiem un kaunina sabiedrību par tās atbildību Covid-19 apkarošanā, politiķiem vajadzētu paskatīties spogulī. Un arī skaļi vārdos deklarētās rūpes par sabiedrības, īpaši senioru, veselību un dzīvību vēlams apliecināt ar reālu rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē