Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Meļņiks: Autoritāti – jēgpilnāk

Zatlera atklāsmju grāmatas parādīšana tautai pagājušās nedēļas nogalē gan radīja plašu publisku ažiotāžu, taču pat īsākā laika posmā tas ir vien zibsnis, kas ātri pārsteidz un tikpat ātri aizmirstas. Ilgtspējīgāka, kā tagad moderni teikt, ir cita ar pieminētās personas sākotnējo profesiju saistīta tēma, kas arī aktualizējās pagājušajā nedēļā, - uzstājīgi lobētā aptieku tirgus liberalizācija un ar to saistītais jautājums: vai ārstu viedoklis vispār nākotnē tiks ņemts vērā, ja jau tagad reklāmās skaidri teikts, ka visu attiecīgā brīža problēmu risinājums ir vienas vai otras brīnumtabletītes?

Patlaban aptieku skaits ir valsts regulēts. Eksperti lēš, ka jau šobrīd to pilsētās esot par daudz. Laukos situācija ar aptieku pieejamību kritiskāka - tur joprojām drīkst dibināt jaunas, taču neviens neraujas to darīt. Iemesls līdzīgs kā ar banku nodaļām un filiālēm - nav peļņas iespējas, nav servisa. Tas vedina domāt, ka arī aiz prasības ļaut dibināt jaunas aptiekas pilsētās stāv nevis vēlme palīdzēt klientiem vai pašrealizēties jaunajiem farmaceitiem, ko min kā liberalizācijas argumentu, bet gan pelnīt. Uz kā rēķina? Ne jau uz recepšu zālēm, kuru lietojums ierobežots (ārstu regulēts).

Jau tagad aptiekās bieži manīti pircēji ar gariem sarakstiem, pašuprāt, vitāli nepieciešamām minerālvielām un vitamīniem bezmaz vai katrai ķermeņa daļai, kā arī visdažādāko saslimšanu simptomu mazināšanas līdzekļiem. Un pamēģiniet pārmest, ka šie cilvēki nerīkojas atbildīgi - kā zāļu reklāmās saskaņā ar likumu pieteikts. Reklāmas noskatījās, lietošanas pamācību izlasīs. Nepajautāja ārsta viedokli? Bet tie taču ir bezrecepšu līdzekļi, ko nu ies dakterus traucēt!

Skaidrs, ka pēc aptieku darba nostādīšanas brīvā tirgus konkurences situācijā, šāda pašārstēšanās tiks stimulēta vēl vairāk. Jo tas būs izdzīvošanas jautājums. Un ne vairs cilvēku, bet - aptieku.

Kā sekas tam - cilvēki pie ārstiem vērsīsies jau daudz smagākā saslimšanas stadijā. Nedomāju, ka ārsti šādu perspektīvu sagaidītu ar priecīgu prātu.

Tad, lūk, viena lieta, ka Satversmes tiesa pagaidām šādas tirgus liberalizācijas iniciatīvas noraida kā neskatāmas, cita - ir nepieciešama daudz aktīvāka sabiedrības izglītošana par to, ka nekādas brīnumzālītes nevar būt risinājums veselības problēmu gadījumā. Bez variantiem - jāvēršas pie ārsta. Un to jāskaidro būtu tieši tāda līmeņa autoritātēm medicīnas jomā un arī politikā kā Valdis Zatlers. Tas būtu arī valstsvīra cienīgāk, nekā izniekot savu autoritāti pārspriedumiem ar kustoņu lomu dalīšanu bijušajiem vai esošiem politiķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē