Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Minimālajai algai būs jāaug

Minimālajai algai visā Eiropas Savienībā (ES) jābūt tādai, kas "ļauj darba ņēmējiem dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi". To šoruden ir paziņojis Eiropas Parlaments (EP), kas septembrī pieņēma Direktīvas priekšlikumu par adekvātu minimālo atalgojumu ES. Iecerēts, ka dalībvalstīm direktīvas prasības būs jāizpilda divu gadu laikā.

Jāatgādina, ka minimālā alga Latvijā patlaban ir 500 eiro bruto. ES augstākās minimālās algas ir Luksemburgā, Īrijā un Vācijā, bet zemākās – Bulgārijā, Latvijā un Igaunijā. Normatīvajā regulējumā definēta minimālā alga ir 21 no 27 dalībvalstīm, bet pārējās sešās – Austrijā, Dānijā, Itālijā, Kiprā, Somijā un Zviedrijā – algu nosaka darba koplīgumos.

Protams, vērtējot iedzīvotāju labklājību, jāņem vērā arī konkrētajā valstī pastāvošais cenu līmenis, kas ES ziemeļos un rietumos kopumā ir augstāks nekā ES dienvidos un austrumos. Tāpat arī jāņem vērā darbaspēka nodokļu nianses. Igaunijā minimālā alga ir 654 eiro, bet Lietuvā ievērojami lielāka – 730 eiro mēnesī –, taču atšķiras arī ar nodokļiem saistītie aspekti.

Arī izpratne par to, cik naudas jāpelna, lai "dzīvotu cilvēka cienīgu dzīvi", ir visai diskutabla. Summa, ko Latvijas iedzīvotāju ieskatā vajadzētu mēnesī pelnīt, lai varētu normāli dzīvot, šogad ir 1646 eiro mēnesī, bet visu sapņu piepildīšanai mēnesī vajadzētu 3759 eiro, ar šādiem pētījumu centra SKDS datiem mikroblogošanas vietnē Twitter ir iepazīstinājis SKDS direktors Arnis Kaktiņš. 

EP norāda, ka, "lai noteiktu adekvātu minimālā atalgojuma līmeni, dalībvalstis var izveidot preču un pakalpojumu grozu, ņemot vērā cenas, vai noteikt minimālās algas līmeni 60% apmērā no medianālās bruto algas vai 50% apmērā no vidējās bruto algas". Jāatgādina, ka, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada otrajā ceturksnī bruto darba samaksas mediāna Latvijā bija 1078 eiro, bet vidējā bruto alga – 1362 eiro. Attiecīgi ieteicamais minimālās algas lielums būtu 646,80– 681 eiro. Jāatceras, ka pirms Saeimas vēlēšanām jau ir izskanējuši priekšlikumi mūsu valstī minimālo algu paaugstināt līdz 640–700 eiro, un EP nostāja ir vēl papildu pamudinājums šādu soli spert.

Vērtējot situāciju ES līmenī, ir pamanāmi centieni novērst ļoti krasus labklājības kontrastus starp dalībvalstīm. Savukārt, raugoties Latvijas un kopumā Baltijas mērogā, jāteic, ka minimālā alga no 2023. gada, visticamāk, tiks paaugstināta, bet iespaidīgās inflācijas ietekmē pirktspējas kāpumu savā naudasmakā neizjutīs ne minimālās algas saņēmēji, ne daudzi citi iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē