Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ne gluži miera iniciatīvas

Iepriekšējās nedēļas nogalē Ķīna publiskoja savu konflikta Ukrainā noregulējuma plānu. Dokuments sastāv no 12 vispārīgiem punktiem, bet tā galvenais vēstījums ir par nepieciešamību abām pusēm pārtraukt karadarbību un sākt sarunas bez iepriekšējiem priekšnosacījumiem.

Pie kam vēl pirms iniciatīvas publiskošanas bija skaidrs, ka Ukrainā un rietumvalstīs tā tiks noraidīta. Ķīnas starpniecība šajā gadījumā ir nepieņemama – gan tās īpašo attiecību ar Krieviju dēļ, gan tāpēc, ka palielina Pekinas starptautisko nozīmīgumu. Rietumiem Ukrainā ir vitāli nepieciešama stratēģiska uzvara pār Krieviju, kamēr Pekinas iniciatīvas rezultāts var būt tikai Maskavai izdevīga situācijas fiksēšana. Savukārt iniciatīvu, par kuru jau sākotnēji ir zināms, ka vienai no iesaistītajām pusēm – Ukrainai – tā ir kategoriski nepieņemama (un arī Krievija oficiāli nepauž sajūsmu), tikpat labi varēja arī neizvirzīt. Konflikta risinājumu tā nesekmēs.

Attiecīgi arī Ukrainā un rietumvalstīs, kur par obligātu priekšnoteikumu sarunu sākšanai tiek uzskatīta Krievijas karaspēka aiziešana no okupētajām Ukrainas teritorijām (faktiski – Krievijas militāra sakāve), iniciatīva nekavējoties tika nodēvēta par prokrievisku, kas gan patiesībai atbilst tikai daļēji. Dokuments ir pakārtots pirmām kārtām jau Pekinas interesēm (it īpaši tās attiecību ar Taivānu kontekstā) un vienlaikus atspoguļo Ķīnas redzējumu par to, kādai vajadzētu izskatīties daudzpolārajai pasaules kārtībai.

Tieši šo iemeslu dēļ iniciatīvā sadzīvo formulējumi par valstu suverenitāti, pamatotām drošības interesēm, starptautisko sankciju nepieļaujamību, atteikšanos no aukstā kara domāšanas un militārajiem blokiem u. c. Visi tie jautājumi, kas tādā vai citādā veidā ir svarīgi tieši Pekinai.

Pēc visa spriežot, Ķīnas interešu un redzējuma definēšana ir viens no iniciatīvas izvirzīšanas iemesliem. Tāpat nav izslēgts, ka dokuments ir Pekinas paziņojums par gatavību ievērojami aktīvāk iesaistīties globālajā ģeopolitiskajā konfrontācijā. Tiek piedāvāts nekonkrēts un nerealizējams plāns, kura noraidīšana kļūst par oficiālu attaisnojumu tam, ka Ķīna palielina atbalstu vienai no pusēm – Krievijai. Pat ja Pekina formāli turpinās saglabāt neitralitāti, tai ir liels skaits iespēju palielināt Krievijas militāro potenciālu arī pa dažādiem aplinkus ceļiem. 

Galīgais lēmums Pekinā, visticamāk, vēl nav pieņemts, tomēr tās īstenoto aktivitāšu kopums liecina, ka arī Ķīna ir ceļā uz likmju paaugstināšanu un globālās spriedzes palielināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē