Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ne tikai dalīt parādu naudu, bet arī taupīt

Cīņas pret vīrusa izplatīšanos kontekstā ar pulcēšanās liegumiem, savstarpējas distances ievērošanu, pašizolāciju, attālināto darbu un mācībām, ekonomiskās aktivitātes kritumu, bezdarbnieku un pabalstu saņēmēju skaita pieaugumu, kā arī to pavadošo neskaidrību par nākotni ļoti zīmīgs iepirkums nupat bija izsludināts un pēc Saeimas opozīcijas protesta it kā apturēts. Runa ir par Saeimas administrācijas tieši tagad izsludināto iepirkumu par ziedu kompozīciju piegādi ar paredzamo līgumcenu 19 999 eiro.

Nav šaubu, ka Saeimai reprezentācijai un dažādiem valstiski svarīgiem pasākumiem arī tādi iepirkumi ir nepieciešami, taču vai tieši tad, kad vīrusa dēļ parlamenta darbs ir teju vai paralizēts? Un vai šāds iepirkums būtu apturēts arī tad, ja kāds nebūtu publiski pievērsis uzmanību tam, vai ziedi tiešām ir jāpērk ārkārtējās situācijas laikā?

Taču, plašāk raugoties, šis gadījums kārtējo reizi liek pievērst uzmanību tam, cik dāsni valsts tērējas uz nākotnē maksājamu parādu rēķina un cik vienlaicīgi maz tiek domāts par līdzekļu taupīšanu. Saprotams, ka šajā situācijā visi prasa atbalstu. Redzams arī, ka politiķi ar lielu prieku to teju vai visiem cenšas dot, atsaucoties arī uz to, ka Eiropas Savienības institūcijas atcēlušas iepriekšējos ar finanšu disciplīnu saistītos ierobežojumus.

Bet, uz to visu raugoties, rodas sajūta, it kā valdība visiem ar savu rīcību censtos iestāstīt, ka nauda aug kokos vai tāpat vien krīt no gaisa.

Tik vien tā politiķu "bēda", ka tauta nav tāda muļķe, kā dažs labs iedomājas, tauta saprot, ka visi valsts tagad krātie parādi tāpat būs jāatdod – no nodokļiem gan mums, gan mūsu bērniem un bērnubērniem. Un tas vairo piesardzību.

Jā, protams, ekonomika pēc šīs vīrusa sērgas daudz vieglāk atkopsies, ja tagad uzņēmumiem būs palīdzēts izvairīties no bankrota un darbinieku atlaišanas. Jā, ir jānovērš cilvēku palikšana bez iztikas. Tas viss ir saprotams. Un principā ir labi tie lēmumi, ko valdība un Saeima tagad pieņem, lai krīzi valstij, tās iedzīvotajiem padarītu mazāk sāpīgu. Taču skaidrs arī, ka līdz ar prieku par iespēju maksimāli daudzus atbalstīt (lasi – izrādīt vēlētājiem savu labestību) naudas dalītājiem tomēr nevajadzētu aizmirst, ka šobrīd valsts tērētais reiz būs jāatmaksā. Un šajā ziņā īpaši būtiski būtu, lai līdz ar tērēšanas prieku naudas dalītājiem piemistu arī apdomīgums, vēlme un gatavība rūpīgi izvērtēt, vai tiešām ir nepieciešami visi tie izdevumi, kas varbūt būtu vēl tīri pieņemami citos laikos, taču bez kuriem ārkārtējā situācijā varētu iztikt.

Diemžēl par to naudas dalītāji šobrīd nedomā. Arī nesenajā intervijā to man apliecināja finanšu ministrs, sakot, ka šobrīd cer, ka krīze būs īslaicīga, tāpēc uzmanība maksimāli vērsta uz atbalstu krīzē cietušajiem, savukārt par citām pieejām, tajā skaitā, iespējams, arī taupīšanu, domāšot, ja krīze ieilgs. Šķita dīvaini to dzirdēt. Īpaši, ja valsts rīcību pielīdzina ģimenes rīcībai krīzes situācijā. Proti, ja ģimenē saslimst pelnītājs vai kāda cita iemesla dēļ krītas kopējie ienākumi, vai tad saimniece turpina iepirkt sev jaunas kleitas, saimnieks, teiksim, sev jaunu motociklu un bērniem tiek jaunas datorspēles? Laikam taču ne, vairums noteikti izvērtē prioritātes un atliek to, ko var atļauties labākos laikos. Kāpēc valsts tā nedara?

Top komentāri

acis spīd
a
Acis spīd un siekalas tek valdošai kanKariņa un Levitz kliķei pie miljardu dalīšanas
Horošijs
H
Parādu naudu - parādu samaksai.
Flegms
F
Ha, ha - katrs, kas kaut ko saņem no valsts, nu nemaz nesatraucas par to, ka parādi būs jāatdod. Un tikai ideālists ir iedomājies, ka tie ir vispār atdodami un tos kāds taisās atdot pie pastāvīga budžeta deficīta. Ja atmiņa neviļ, tad tikai 3 LR gados budžets nav bijis mīnusos
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē