Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Jautājums krietni sen aktualizēts, taču lemšana par to nekust no vietas

Ne visiem dzimtas relikvijas

Nupat lielu sabiedrības satraukumu raisīja ziņa par vairāku tūkstošu eiro lielo nekustamā īpašuma nodokli zemei un mājai Mežaparkā, ko ik gadu pašvaldība iekasē no mākslinieces Džemmas Skulmes. Protams, bija arī tādi līdzpilsoņi, kas acīmredzot aiz nenovīdības bilda, ka Skulmes gleznas arī nav no lētajām, taču, šķiet, vairākumam ir skaidrs, ka līdzīgā situācijā, kādā nu nonākusi cienījamā māksliniece, var būt arī liela daļa tādu cilvēku, kuriem nav nedz pašradītu vērtību, nedz dzimtas relikviju, ko notirgot, lai nomaksātu nodokli. Tad nu vienīgā izeja ir pārdot savu mantojumā saņemto vai par paša pelnītu naudu pirkto vai būvēto īpašumu, kas, laikiem mainoties, pēkšņi izrādījies elitārā rajonā.

Te vairāki aspekti, par ko gribētos dzirdēt plašāku diskusiju no politiķu puses. Vispirms par nekustamā īpašuma, kas ir īpašnieka dzīvesvieta, aplikšanas ar nodokli pamatotību kā tādu. Jautājums jau krietni sen aktualizēts, taču lemšana par to nekust no vietas, iespējams tāpēc, ka tas būtiski var ietekmēt svētā budžeta pozīcijas.

Cilvēka – nodokļu maksātāja – intereses tādā brīdī ir otrajā plānā...

Otra diskusiju tēma saistās ar atvieglojumiem. Tagad tos piešķir pašvaldības, bet zinām, ka arī to budžetu iespējas ir visai ierobežotas. Turklāt pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā nekādas lielās nodokļu atlaižu rezerves nav paredzētas, tātad, ja tādas piemēro, daļēji nepietiek finansējuma kādām ar likumu uzliktām pašvaldību funkcijām. Bet, ja tā, tad, piemēram, Rīgas maka turētāji (lai arī kādu partiju kurā laikā pārstāvētu) ir tieši ieinteresēti, lai konkrētos pilsētas reģionos veidotos bagātnieku rajoni, kur darījumi ar īpašumiem ir par milzu summām, kas attiecīgi ietekmē arī kadastra vērtību un tādējādi arī iekasējamo nodokli. Šajā kontekstā vismaz no valdības partijām, kas skaļi deklarē nepieciešamību mazināt cilvēku sociālo nevienlīdzību, gribētos sagaidīt iniciatīvas par risinājumiem, kā pēc kaut kādiem ļoti konkrētiem kritērijiem (lai nav jāiet lūgties pabalstus no pašvaldību darbiniekiem) valsts varētu vismaz mazināt, ja ne pilnīgi atcelt nekustamā īpašuma nodokļa slogu, kā iepriekš minēts. Analoģija te saskatāma ar likumā paredzētām un attiecīgi valsts norēķinos ar pašvaldībām iekļautām sabiedriskā transporta maksas atlaidēm konkrētām pasažieru kategorijām.

Un vēl. Būtu plaši jāievieš arī finanšu atbalsta mehānismi (ja saglabājas nodoklis, tad caur to vai arī paplašinot attaisnoto izdevumu sarakstu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksai), ja saimnieka līdzekļi tiek ieguldīti īpašuma vērtības palielināšanā.

Top komentāri

Pašvaldības = izšķērdība un korupci
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi!
īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormā
ī
Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormāls!
xio
x
Te pirms pāris dienām bija publikācija par kādu citu sievieti - "Latviete pastāsta, kā jau 15 gadus dzīvo no pabalstiem; strādāt neesot izdevīgi". Nu tad lai Džemma ielāgo, ka viņa ar savām relikvijām finansē, cita starpā, arī šo deģenerātu "atpūtu", kā arī Mistera Tventija stila otkatu ekonomiku un "bezmaksas" transportu Rīgas pensionāriem, un Lailas Pakalniņas šedevrus, un algu Ilmāram Rimšēvicam, kurai, saprotama lieta, jābūt lielākai par ASV Federālo rezervju bankas priekšsēdētāja algu. "Tā ir mūsu goda lieta, Džemmiņ. Meklē vien senču sudrablietas, un gādā mums bezrūpīgu dzīvi," varētu noteikt Ilmārs vai Tventijs vai 15 gadus "atpūtā" pavadījusī pabalstniece.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē