Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Neslēpsim, mūs biedē Rietumu nogurums

Autoritatīvais amerikāņu žurnāls Time, kā ik katru decembri, šonedēļ paziņoja savu gada cilvēku, un iepretim 2022. gada izvēlei, kad Time vāka izvēle krita par labu Ukrainas varonīgās pretošanās simbolam Volodimiram Zelenskim, par 2023. gada ietekmīgāko cilvēku atzīta – mūsdienu popkultūras simbols – Teilora Svifta.

Tas, protams, nekavējoties tika iztulkots kā apstiprinājums tam, kas mūs biedē un ko sev cenšamies noliegt, proti, ka Rietumi ir noguruši no kara un meklē optimismu, ko viselementārāk pasmelties popkultūras apcirkņos. Kāpēc viena žurnāla vāka personības izvēlei vispār tiek piešķirta tik liela nozīme? Tā ir iegājies, ka šis no XX gadsimta sākuma izdotais žurnāls ir tradicionāli spējis diezgan precīzi nomērīt laikmeta temperatūru, izraugoties personu, kas konkrētajā gadā pasauli ietekmējusi visspēcīgāk, turklāt ar uzsvaru, ka neatkarīgi no tā – pozitīvi vai negatīvi.

Lai gan šīs Time izvēles simbolismu tieši šādā interpretācijā sinhroni nolasīja simtiem, ja ne tūkstošiem sociālo tīklu lietotāju visā pasaulē, tam pievienojot savu sašutumu, bažas, vilšanos vai vienkārši fakta konstatāciju, latviešu sociālo tīklu burbuļos šāds Rietumu sabiedrību noskaņas sānsolis nez kāpēc izraisīja daudz kategorisku noliegumu un savstarpēju pamācību, ka tā nav taisnība vai, pat ja tā arī būtu, to vismaz nevajag skaļi atzīt, jo tas iegulstas Kremļa aktuālajā naratīvā, kas dažādās toņkārtās – no histēriski konstatējošas līdz murrājoši manipulējošai – šīm Rietumu sabiedrībām jau mēnešiem tiecas iestāstīt, ka Ukrainas agonijai jāliek punkts un to par dārgu cenu atbalstošajai koalīcijai jānodarbojas ar savu iekšējo labklājības problēmu risināšanu.

Kaut kā noliegšana, cerot, ka, stipri aizžmiedzot acis un aizspiežot ausis, problēma uzsūksies pati no sevis, neatstājot nekādas sekas, ir ļoti spēcīga mūsu sabiedrības iezīme, un ar to var saskarties bieži, sākot no pavisam triviālām sadzīviskām parādībām līdz nopietnām politiskām debatēm. Ja par to sāksi runāt, diskutēt, kur nu vēl melns uz balta uzrakstīsi, tad atzīsi problēmas esamību ar visām no tā izrietošajām sekām – tāda latviešu izslavētajai māņticībai ļoti piestāvoša dzīvesziņa.

Pat ja diskusijas iniciators ir tāds virtuāls un mūs maz skarošs žests kā viena amerikāņu žurnāla vāks, šis nav slikts pamudinājums mums Latvijā nevis noliegt savas bailes par iespējamo sānslīdi Rietumu atbalsta intensitātē Ukrainai, bet par to diskutēt un darīt visu, lai šis atbalsts neatslābtu. Ko, starp citu, katrā iespējamajā formātā NATO Rietumu partneriem atgādina mūsu amatpersonas, tā rūpēdamās ne tikai par Ukrainas uzvaru, bet arī mūsu drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē