Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Aktualizēts arī temats par to, kā mēs, Latvijas sabiedrība, uztveram informāciju

Neticēt tam, ka viss ir slikti

Pēdējā laikā vairākās mediju rīkotās diskusijās spriests par tādu Krievijas televīzijas kanālu, kuru saturā manāma Kremļa propaganda, ierobežošanu Latvijā. Saistībā ar šīm diskusijām aktualizēts arī temats par to, kā mēs, Latvijas sabiedrība, uztveram informāciju un cik prasmīgi esam ziņu izvērtēšanā.

Neapstrīdami, aizliedzot no ārzemēm nākošu propagandu, valsts definē savas informatīvās telpas robežas un vērtības un norāda, ka, piemēram, agresiju uzkurinošu vēstījumu izplatīšana tai nav pieņemama. Taču aizliegums pēc būtības ir diskutabla metode, jo ar to amatpersonas pasaka sabiedrībai: "Jūs neprotat orientēties informācijas klāstā, tāpēc jāievieš aizliegums."

Turklāt jāņem arī vērā, ka mēs dzīvojam informācijas tehnoloģiju (IT) triumfa laikmetā. Patlaban tiek runāts par ceturto industriālo revolūciju un par 5G interneta ienākšanu, tāpēc uzskatīt, ka, ierobežojot kāda TV kanāla skatīšanās iespējas, tiks aizšķērsots ceļš Latvijai naidīgas informācijas plūsmai, nav pamata. Protams, Latvijā ir iedzīvotāji, kuri joprojām izvairās no interneta lietošanas un, sekojot ieradumam, ik dienu skatās iecienītos TV raidījumus, taču ir arī ne mazums iedzīvotāju, kuri, izmantojot internetu, ne tikai datorā, bet pat viedtālrunī seko daudzu, dažādu valstu mediju ziņām.

Pagājušajā nedēļā Liepājā domnīcas Certus rīkotajā forumā tika akcentēts tas, ka IT joma turpmāk attīstīties aizvien straujāk. Šāda atziņa pēdējā laikā izskanējusi arī citos forumos un konferencēs. Vērtējot tehniskās pieejamības aspektā, informācijas klāsts jau kļūst un kļūs plašāks, nevis šaurāks. Tāpēc informācijas plūsmas uzraudzība iespējama tikai tad, ja ir prasme orientēties IT risinājumos un internetā. Savukārt iedzīvotājiem aizvien svarīgāka kļūst medijpratība, prasme analizēt informāciju, atšķirt viltus ziņas no realitātes un nepakļauties Latvijai naidīgas propagandas spiedienam. 

Jau minētajā Certus forumā Ministru prezidents Māris Kučinskis mudināja nekultivēt viedokli '"viss ir slikti Latvijā". Premjeram var piekrist tādā aspektā, ka nevajag vispārināt. Protams, mūsu valstī ir sociāla rakstura grūtības. Protams, valsts sektors ir pieļāvis un pieļauj kļūdas. Protams, medijiem jāvēsta par problēmām, un iedzīvotājiem ir tiesības norādīt uz nejēdzībām. Protams, Latvijas nācijai kopumā nav tas optimistiskākais raksturs, un daudzi cilvēki pesimistiski vērtē dzīvi kopumā, ne tikai situāciju valstī. Taču jādefinē konkrēti – tieši kas ir slikti un kā situāciju uzlabot, nesekojot pret mums naidīgi noskaņotiem "ziņu ražotājiem" un nevispārinot, kas slikti ir pilnīgi viss.

Top komentāri

Onslow
O
ir izaugusi jauna paaudze,kura nepaz'ist krievu laikus,vi'niem nav ar ko salidzin'at - tagad vi'ni cen'sas sal'idzin'at visu ar V'aciju ,Angliju....rezult'at'a moc'ibas...
Trollis JT
T
Atgremotu informāciju sociālistiskā reālisma manierē gana esmu baudījis CCCP... vai tiešām tauta tiek uzskatīta pat idiotiem? No kurienes jums pārliecība, ka visaptverošo vaimanoloģiju šeit ir attīstījuši krievi?
Fakts
F
"Jūs neprotat orientēties informācijas klāstā, tāpēc jāievieš aizliegums." Bet tā taču arī ir! Lielākā daļa sabiedrības nespēj atšķirt graudus no pelavām un tic visam, ko viņiem stāsta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē