Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Nezinīšu klubiņš

Savdabīgu pozīciju nupat sāk ieņemt aizvien lielāks skaits esošo un izbijušo politiķu un ierēdņu pēc tam, kad Valsts kontrole (VK) nāca klajā ar secinājumiem par "gadsimta projektu" Rail Baltica.

Vienkāršā valodā VK ziņojuma būtību un esenci varētu nodefinēt šādi: īsti nekas labs nav bijis līdz šim, patlaban viss ir diezgan slikti, un pagaidām nav nekādu pazīmju, ka situācija varētu kļūt labāka arī nākotnē.

Tas, ka ar projekta realizāciju sokas vairāk nekā gaužām slikti, bija zināms pirms gada, diviem un arī pieciem. Turklāt nebija tomēr tā, ka par problēmām klusiņām sačukstējās tumšā kambarītī kādi ar projektu tieši saistītie cerībā, ka viss atrisināsies pats no sevis un "gan jau izkāps no ūdens sausām kājām".

Nē, par lielākām vai mazākām _Rail Baltica_ projekta problēmām tika regulāri runāts publiski un rakstīts medijos. Cita lieta, ka par projekta realizāciju tiešā mērā atbildīgie parasti atgaiņājās no trauksmes cēlājiem, gudrām sejām stāstīdami, ka "viss norit pēc plāna", bet tie, kas izsaka bažas, ir nekas vairāk kā nepamatotas panikas cēlāji.

Man kā žurnālistam, kurš gana daudz rakstījis par _Rail Baltica_ riskiem, uzdevis jautājumus par projektu atbildīgajiem, uz kuriem saņēmis visai formālas atbildes, kuru galvenā doma – viss ir labi, ir ļoti interesanti patlaban vērot to cilvēku publisko reakciju uz VK secinājumiem, kuri (arī viņu pārstāvētie politiskie spēki) ilgstoši bijuši pie valsts vadības stūres, tostarp arī visu līdzšinējo periodu, kopš _Rail Baltica_ projekts ar abām kājām klibo vienu soli uz priekšu, trīs atpakaļ.

Taču visvairāk uzjautrina tas, ar kādu eleganci patlaban dažādi personāži mēģina novelt vainu viens uz otru un vienlaikus paust diezgan nemākulīgi tēlotu izbrīnu, ka, lūk, konkrētai personai (politiķim, ierēdnim) X vispār VK šonedēļ publiskotie secinājumi ir "šokējošs jaunums".

Tā kā ilgākā laika posmā esmu iepazinies ar gana lielu daudzumu informācijas par šo projektu, runājies ar daudziem cilvēkiem, kuri pārzina nozari un izprot šāda mēroga projektu nianses, personīgi man VK secinājumi nav nekāds šoks, diemžēl tikai apstiprinājums tām bažām, par ko esmu rakstījis.

Un vēl kāda nianse – patlaban publiski tā paskaļāk izskanējis bijušā satiksmes ministra Tāļa Linkaita vārds. Nenoliedzami arī manā skatījumā viņš tiešām ir līdzatbildīgs problēmās. Taču – būsim pavisam godīgi – atbildīgo pulciņš ir krietni plašāks un politiski krāsaināks.

Bet mani visvairāk uztrauc – vai politiķu un ierēdņu reakcija uz VK secinājumiem aprobežosies tikai ar šausmināšanos vai tomēr kāds sāks reāli kaut ko glābt?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē